BiH
0

Predškolsko obrazovanje je važno za cjelokupni razvoj djeteta

FENA
Pristup djece predškolskom obrazovanju izuzetno je važno i pozitivno utječe na njihov cjelokupni razvoj, uključujući i fizički razvoj i u prednosti su u odnosu na djecu koja takvu priliku nemaju.

To je istaknuto na pres-konferenciji u povodu Međunarodne konferencije o predškolskom odgoju i obrazovanju koja je danas počela u Sarajevu.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer kaže da to predstavlja i ekonomski dobru investiciju jer stvara uštede u budućnosti, odnosno manje su stope napuštanja obrazovanja, kao i stope ponavljanja razreda, ali i daje mogućnost roditeljima posebno majkama da rade. To je, kaže, dobro i u smislu uključivanja ugroženih kategorija djece.

"U BiH dolazi do povećanja broja djece koja su uključena u predškolsko obrazovanje, ali još je ta stopa jedna od najnižih u regiji", kaže ona.

Istaknula je da upravo zbog toga UNICEF pruža podršku ovoj državi posebno u smislu zakonodavnog okvira. Precizirala je da je usvojen okvirni zakon, izrađeni standardi i druge odluke koje je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH. Podršku pružaju i drugim nivoima vlasti u vezi s tim te ljudima koji rade u oblasti predškolskog obrazovanja.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić smatra da je povećanje investicija u predškolski sistem jedan od načina da se poveća obuhvat djece predškolskim obrazovanjem te upozorava da se "ne smiju sredstva rezati u obrazovanju".

Mišljenja je i da u ovako uređenoj državi svaka od njenih sistemskih jedinica, odnosno kantona mora pojedinačno uložiti napor da bi se postigao napredak u toj oblasti.

"Ohrabruje podatak da skupu prisustvuju prosvjetni radnici i odgajatelji iz cijele FBiH. Bez obzira na to što možda u nekim kantonima određene politike i ne žele zajednički rad, ljudi s terena potvrđuju da smo na dobrom putu", kazao je Mašić.

Na konferenciji će biti prezentirani različiti modeli i metode rada u predškolskom odgoju i obrazovanju i razmatrane mogućnosti njihove primjene u radu predškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Tako će npr. predstavnici Montessori i waldorfske pedagogije prezentirati prakse koje su usmjerene na povećanje prije svega stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti kod djece.

Na dvodnevnoj konferenciji, prvoj takve vrste u BiH, sudjeluju domaći i međunarodni eksperti, te direktni akteri uključeni u predškolski odgoj i obrazovanje, predstavnici vlasti.

Konferenciju o temi "Mogućnosti uvođenja inovativnih modela i metoda odgojno-obrazovnog rada" organiziralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.