BiH
2

Predsjendištvo BiH u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj 8. marta

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH donijelo je na današnjoj sjednici Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, upućen članovima Predsjedništva BiH, za uzvratnu zvaničnu posjetu Republici Hrvatskoj 8. i 9. marta 2016. godine.

Predsjedništvo BiH podržalo je inicijativu Centra savremenih inicijativa (CSI) iz Linza za postavljanje spomen-ploče na Mathausen memorijalu za žrtve iz Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je, u vezi s kandidaturom Bosne i Hercegovine za članstvo u Ekonomsko i socijalno vijeće Ujedinjenih nacija (ECOSOC) za period od 2017.-2019. godine, odobrilo podjelu mandata sa Rumunijom, na način da Bosna i Hercegovina bude član ECOSOC-a u prvoj godini mandata (od 1.1.2017. do 31.12.2017.), a Rumunija u preostale dvije godine (od 1.1.2018. do 31.12.2019.).

Predsjedništvo BiH je na sjednici odobrilo prihvatanje Dunavske deklaracije zemalja članica Konvencije o zaštiti i održivom korištenju rijeke Dunav.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Konvencije između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza za poreze na dohodak i imovinu sa protokolom, i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Poljske o međunarodnom cestovnom prijevozu.