BiH
0

Predsjedništvo usvojilo izvještaj o privremenom finansiranju

FENA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo izvještaj o izvršenju odluke o privremenom finansiranju za prvih šest mjeseci ove godine, izjavio je novinarima nakon sjednice član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Članovi Predsjedništva su, također, razgovarali s ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem o tome kako idu aktivnosti o izvršenju budžeta

Radmanović je rekao da članovi Predsjedništva BiH stalno razgovaraju o budžetu za 2011. godinu od onog momenta kada je parlament BiH "hladno vratio" prijedlog koji im je poslalo Predsjedništvo, i to bez ikakvog obrazloženja, zamjerki ili stava.

"Smatramo da je naša odgovornost prijedlog budžeta i zbog toga smo u stalnim razgovorima o tome. Nismo odustali ni danas da dođemo do budžeta za 2011. godinu, bez obzira na to što ima tek nešto više od dva mjeseca do kraja godine", kazao je on.

Njegov je stav da BiH treba da ima budžet, a ne da prođe čitava godina u privremenom finansiranju.

Međutim, ministar Vrankić je na današnjem sastanku rekao da se ne slaže s tim i da nije potrebno sada usvajati budžet za 2011. godinu, da je Ministarstvo pripremilo prednacrt budžeta za 2012., ali da je za to potrebna prije svega saglasnost Fiskalnog vijeća.

Radmanović je naveo da jučerašnja sjednica Fiskalnog vijeća nije završena, a tek poslije odluke Vijeća prednacrt budžeta može biti na Vijeću ministara BiH i da onda kao Nacrt dođe u Predsjedništvo BiH.

"Moram reći svoj stav: ako se u prednacrtu spominje izdavanje iz indirektnih poreza koje je 30 posto veće nego dosadašnje, to jednostavno nije moguće da prođe, bez obzira na to kako god to neko objašnjavao. To nije dobro ni za građane BiH", istakao je on.

Predsjedništvo BiH je danas, u redovnoj proceduri zbog približavanja isticanja mandata, razriješilo sedam ambasadora, a imenovalo drugih sedam, ali ne na ista mjesta.

Razriješeni su oni ambasadori kojima mandat ističe u decembru ili januaru: Jadranka Negodić (Velika Britanija), Branko Kesić (Italija), Igor Davidović (Misija pri OSCE-u u Beču), Ivan Barbalić (Misija pri UN-u u New Yorku), Osman Topčagić (Misija pri Evropskoj uniji u Briselu), Jakob Finci (Švicarska) i Ferhat Šeta (Libija).

Imenovani su Jasna Krivošija - Prpić (Španija), Jadranka Kalmeta (Švedska), Darko Zelenika (Vatikan), Hrvoje Kanta (generalni konzul u Istanbulu), Emir Poljo (Norveška), Tarik Bukvić (Malezija) i Edin Dilberović (Njemačka).

Dati su agremani ambasadorima četiri zemalja, ali od toga samo grčkom ambasadoru rezidentno.

Predsjedništvo BiH je danas pozitivno, s dva pisma, odgovorilo na pismo visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, baronese Cathrine Ashton.

Radmanović je naveo da se pisma odnose na rad specijalnog predstavnika EU Peterea Sorensena i njegovog Ureda i na produženje mandata Policijske misije EU (EUPM) u BiH. Time je odobren diplomatski status Sorensenu i dijelu njegovog osoblja, a drugim pismom je produžen mandat EUPM-u na šest mjeseci, vodeći računa o njihovim potrebama da i dalje pomažu policijskim strukturama u BiH.

Donesena je i odluka da se odbije prijedlog za pomilovanje šest osoba. Radmanović ističe da je Predsjedništvo BiH veoma restriktivno u pomilovanjima - veoma malo ih je bilo u prethodnom periodu. Uglavnom je traženo pomilovanje za one koji se bave preprodajom droge, a stav Predsjedništva BiH je da svako ko se bavio time ne može dobiti pomilovanje.

Radmanović je, također, naveo da je generalu Oružanih snaga BiH Slavku Puljiću istekla redovna služba u OSBiH. Predsjedništvo je iskoristilo mogućnost da ga penzionira, a to je prouzrokovalo tri nova imenovanja. General Anto Jeleč imenovan je za zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse, general Ivica Jerkić za komandanta Operativne komande OSBiH. Novo ime je brigadir Tomo Kolenda, koji će biti v.d. komandanta 4. pješadijske brigade OSBiH.