BiH
0

Predsjedništvo Stranke za BiH večeras o reformi policije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić sazvao je za petak u Sarajevu sastanak lidera političkih partija na kojem bi trebalo biti razgovarano o reformi policije.

„Mi smo, osim opredjeljenja da se poštuju principi Evropske unije koji su postavljeni i to u bukvalnom smislu riječi, sve vrijeme bili opredijeljeni da postoji politički dogovor. Dakle, sve je rađeno na osnovu političkog dogovora, da postoje strukture koje se bave time, da je ta struktura - govorom o Direkciji, uradila posao na način kako ga je uradila, ali ga je uradila“, kazao je danas u Sarajevu potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić odgovarajući novinarima na pitanje kakav je stav te stranke o reformi policije.

Sada je, dodao je on, na Vijeću ministara i na parlamentu BiH da se odredi o tom izvještaju.

Na pitanje da li se, s obzirom na rokove koji su postavljeni pred BiH, može očekivati da će pregovori uroditi plodom, Belkić je odgovorio da je on ovo doživio kao jednu vrstu pokušaja da se praktično pošalje neka politička poruka u smislu da postoji politički konsenzus o izvještaju, odnosno o principu i da bi to bila neka vrsta uvjerenja i garancije Evropskoj uniji da BiH proces provodi na način kako se to od nje zahtijeva.

„Moguće je da bi to zamijenilo praktično ove oficijelne odgovarajuće radnje koje treba provesti Vijeće ministara i parlament, jer to je proces koji će trajati dvije-tri godine. Slijedi donošenje zakona o policiji, niz podzakonskih akata itd.“, kazao je Belkić.

Dakle, dodao je on, ovo sam razumio kao jednu vrstu pokušaja, odnosno jednu vrstu modela da se Evropska unija uvjeri da je BiH opredijeljena da provede reformu policije na način kako se to od nas traži.

„Naravno, mnogo će ovisiti od sutrašnjeg sastanka šta političke partije, odnosno lideri političkih partija misle o izvještaju. Pretpostavljam da će se govoriti o izvještaju. Mi imamo večeras sjednicu Predsjedništva gdje ćemo profilirati, odnosno, na neki način, jasno definirati naš odnost prema cijeloj stvari. Pitanje smatramo izuzetno važnim, zbog toga je zakazana sjednica Predsjedništva “, kazao je Belkić.