BiH
0

Predsjedništvo se sastalo s delegacijom Višegradske grupe

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović razgovarali su danas u Sarajevu s članovima delegacije političkih direktora Višegradske grupe koju je predvodio Petr Burianek, generalni direktor Odjela evropskih država.

Komšić je izrazio zahvalnost zemljama članicama Višegradske grupe za interesovanje i razumijevanje te za sve što su činile i čine za Bosnu i Hercegovinu, tim prije što je, kazao je, stabilnost naše zemlje veoma važna i za stabilnost zemalja u okruženju.

Razgovarano je i o svim važnijim pitanjima koja se tiču evroatlantskih integracija i pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Šef delegacije je kazao da je današnja posjeta potvrđivanje podrške integracionim procesima BiH, prilika za razmjenu mišljenja o svim budućim zadacima, prilika da se vidi šta se može u reformskim procesima prije a šta poslije izbora, kao i mogućnost da Višegradska grupa, nakon što čuje iscrpne informacije o stanju u BiH, osigura iskrene povratne informacije o svim aktuelnim pitanjima.

Komšić je naglasio da dejtonski Ustav BiH ne zadovoljava u ovom vremenu, jer nije riješio nacionalno pitanje i napravio je takvu administrativnu strukturu države koju je nemoguće održati.

"Proces donošenja odluka je prekomplikovan. Ipak, u sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa ne može doći do kvalitetnih ustavnih rješenja", kazao je Komšić.

On je iznio stav da BiH zbog više razloga mora dobiti bezvizni režim i biti primljena u Akcioni plan za NATO te implementirati presudu Suda iz Strasbourga.

Silajdžić je izrazio zadovoljstvo što zemlje Višegradske grupe vode konzistentnu politiku prema Bosni i Hercegovini, što se ne može reći za cjelokupnu međunarodnu zajednicu.

"Zbog birokratskog odnosa međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini, što je vidno iz odnosa prema liberalizaciji viznog režima te puta u NATO, kao i prevelike posvećenost zatvaranju OHR-a, što je političko pitanje, nije moguće napraviti veliki napredak u Bosni i Hercegovini. Umjesto ispunjavanja mandata OHR-a, neshvatljivo se insistira na njegovom zatvaranju. Međunarodna zajednica mora preći s birokratskog odnosa prema Bosni i Hercegovini i definisati svoj politički odnos, prvenstveno po pitanju važenja Dejtonskog sporazuma kao pravnog osnova. Trenutni pristup međunarodne zajednice stvara frustracije i euroskepticizam, a najbolji primjer je politička odluka o neodobravanju Akcionog plana za članstvo u NATO", kazao je Silajdžić.

On je istaknuo da je, što se tiče presude Suda za ljudskih prava, Stranka za BiH već uputila amandman u parlamentarnu proceduru koji osigurava njenu implementaciju.

Radmanović je kazao da sve zemlje Višegradske grupe žele da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU, za razliku od nekih drugih evropskih zemalja, što se vidi u odnosu na bezvizni režim, Akcioni plan za NATO, kao i u drugim pitanjima, što nije dobro ni za BiH ni za EU.

“Mi već imamo neke glasove koji se protive članstvu u NATO. Isto se može desiti i s Evropskom unijom ako ne bude dovoljno razumijevanja s obiju strana”, kazao je Radmanović, naglašavajući kako nije realno u ovoj situaciji doći do ustavnih promjena kakve neko iznutra BiH ili izvana priželjkuje.

Radmanović je dodao da BiH ne može koračati prema EU s visokim predstavnikom, zbog čega od zemalja Višegradske grupe očekuje jasnu savjetodavnu pomoć prema EU i bezvizni režim za sve građane BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.