BiH
6

Predsjedništvo SDP BiH podržava dogovor sindikata i poslodavaca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) ocijenilo je "nezakonitim", kako je navelo, Vladino blokiranje dogovora koji su postigli Savez samostalnih sindikata i Udruženje poslodavaca FBiH u vezi s novim općim kolektivnim ugovorom za područje FBiH.

Kako je saopćeno iz ove stranke, SDP BiH posebno daje podršku dogovoru Saveza samostalnih sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH o visini minimalne plaće od 406 KM i "svim zakonskim sredstvima će se boriti da ovaj dogovor zaživi, jer je to u najboljem interesu građana i radnika FBiH".

Članovi Predsjedništva ove stranke tvrde da je Vlada FBiH "pokazala ogromnu slabost, jer nije imala hrabrosti pristupiti otvorenom dijalogu sa socijalnim partnerima, kako bi se iznašlo najbolje rješenje".

SDP BiH u saopćenju osuđuje i najave o eventualnom zatvaranju Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu.

Nove najave održavanja referenduma o radu Suda BiH i izjave Milorada Dodika o tome kako je RS država, dok BiH to nije, članovi Predsjedništva SDP BiH ocijenili su "bahatim i bez ikakvog pokrića", te su pozvali Ured visokog predstavnika da, napokon, primjereno sankcionira sve izjave koje direktno podrivaju ustavnopravni poredak naše zemlje. Na sjednici Predsjedništva SDP BiH najavljen je i nastavak aktivnosti na promociji projekta "Naš odgovor“, s najavom posjetama Jablanici, Stocu, Čapljini, Mostaru, Konjicu, Travniku, Bugojnu, Jajcu, Donjem i Gornjem Vakufu, Bratuncu, Modriči, Banjoj Luci, Doboju, Tesliću i ostalim gradovima u BiH.