Podržali Lagumdžiju
0

Predsjedništvo SDP-a razmatralo aktuelnu političku situaciju u BiH

FENA
Predsjedništvo Socijaldemoakratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, razmatrajući aktuelnu političku situaciju u BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, dalo je punu podršku usvojenoj rezoluciji u vezi sa Sirijom, kao i aktivnostima predsjednika stranke i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koje je vodio o toj temi.

Predsjedništvo je razgovaralo i o toku priprema za Konvenciju SDP-a koja će biti održana u septembru u Zenici.

Najoštrije je osudilo diplomatski skandal koji je predsjednik Skupštine Srbije prouzrokovao tretirajući jedan entitet kao državu.

Punu podršku je Predsjedništvo SDP-a dalo inicijativi dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisa Bećirovića za sazivanje vanredne sjednice u Parlamentu BiH na kojoj će se razgovarati o ovoj temi i nastupanju zvaničnika RS-a u segmentu vanjskih poslova bez znanja i usaglašenog stava Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo SDP-a podsjeća političke partije koje su dio parlamentarne većine na neophodnost realizacije zajednički prihvaćenog akcionog plana za Mapu puta kako bi do kraja novembra bilo urađeno sve što je potrebno da bi BiH dobila kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju.

Predsjedništvo SDPBiH osuđuje neprimjerenu izjavu ministra Milorada Bahilja.

"Smatramo da je ova izjava više nego dovoljan razlog da zbog nje snosi odgovornost", navodi se u saopćenju iz SDP-a.