Sjednica u Sarajevu
14

Predsjedništvo SDP-a razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjedništva SDP-a BiH danas je na sjednici u Sarajevu razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji s fokusom na proces rekonstrukcije vlasti i informaciju sa proteklog razgovora stranačkih lidera u Banjoj Luci.

Razmatrajući aktuelnu političku situaciju u BiH Predsjedništvo SDP-a je osudilo način vođenja politike kako to ovih dana radi SDA koji pokušavaju spriječiti demokratske procese u Bosni i Hercegovini i blokirati rekonstrukciju Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH.

Predsjedništvo SDP-a također osuđuje navodno „štićenje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka“ koje SDA koristi kako bi što duže zadržao svoje ministarske fotelje.

Predsjedništvo SDP-a još jednom poziva SDA da zadrže dostojanstvo i prestanu sa nezakonitim i neustavnim pokušajima opstrukcije u procesu rekonstrukcije s obzirom da je godinu i pol dana njihovog kočenja napretka Bosne i Hercegovine već dovoljno velika šteta po ovu državu.

Na sjednici je također razgovarano o proteklom sastanku stranačkih lidera u Banjoj Luci kojem je prošli petak nazočio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Predsjedništvo SDP-a je podržalo njegove napore u nastojanju za postizanje dogovora o nekoj vrsti akcionog plana za Mapu puta kako bi do kraja novembra bilo urađeno sve što je potrebno da bi BiH dobila kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju.

Posljednjih dana javnost je bila svjedokom pokušaja podvala SDP-u da se zalažemo za asimetrična rješenja i etničke izborne jedinice o čemu SDP nikada nije ni razgovarao, a kamoli pristao ili prihvatio. To je stvar oko koje, bar što se tiče SDP-a, nikada neće ni biti razgovora, saopćeno je iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a je usvojilo i zaključak kojim poziva sve predstavnike SDP-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bez obzira na probleme u rekonstrukciji vlasti od protivnika reformi, da se usmjere ka rješavanju sve većih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji.

Zaključeno je također da su ustavne reforme proces koji treba voditi uz najširi društveni konsenzus, ali istovremeno biti i poticaj za obračun sa siromaštvom, nepravdom i korupcijom koji su najveći problem s kojim se građani danas susreću.

Strukture koje su nas danas dovele do ovoga su očigledno jake i odlučile su da krenu u obračun sa SDP-om. Mi ćemo se tome energično suprostaviti, jedan je od zaključaka Predsjedništva SDP-a.

Predsjedništvo stranke konstatuje da su pregovori i radni materijali koji su bili osnova za pregovore sa drugim političkim subjektima činjeni u skladu sa principima usvojenim od organa SDP-a, te odlukama i preporukama Glavnog odbora i Predsjedništva.

Predsjedništvo konstatuje da je radni materijal istovremeno i platforma za postizanje konsenzusa sa ustavom kvalifikovanom većinom, a sve sa ciljem deblokiranja procesa pridruživanja EU u skladu sa rokovima iz mape puta usvojenom u Briselu.

Pri donošenju konačnog rješenja posebno je potrebno voditi računa o inkorporiranju mehanizama za deblokadu procesa izbora Predsjedništva i Doma naroda, kako bi oni mogli biti formirani u roku od 30 dana nakon zvanične objave izbornih rezultata.

Također ponovo se reafirmišu principi i stavovi SDP-a o cjelovitoj ustavnoj reformi koja podrazumijeva i izbor jednog predsjednika u Parlamentu BiH i uvođenje četvrtog jednakopravnog kluba u drugi Dom Parlamentarne Skupštine BiH.

Ovo je trajni cilj, a na putu ka njegovom ostvarenju očekujemo da se Predsjednistvo BiH u briselski predviđenom roku u narednih mjesec dana očituje o ovome za šta Predsjedništvo zadužuje potpredsjednika SDP-a i člana Predsjednišva BiH, Željka Komšića.

Ustavne reforme su proces u kojem ne trebamo dozvoliti da čekajući na idealna rješenja rušimo prepreke na našem euroatlanskom putu, saopćio je Centar za informisanje SDP-a BiH.