BiH
3

Predsjedništvo SDP-a pozvalo SDA da podrži budžet

FENA
U Sarajevu je danas održana 63. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na kojoj je centralna tema bila novonastala politička situacija u BiH i odnosi s partnerskim strankama u vlasti.

Predsjedništvo SDPBiH je još jednom potvrdilo ranije stavove te istaklo da partnerstvo stranaka unutar parlamentarne većine mora biti zasnovano na fer odnosima, poštivanju dogovorenog i jednakom zalaganju za provedbu reformi.

"Za SDP je neprihvatljivo da bilo koja stranka koja učestvuje u vlasti ne daje podršku najvažnijim odlukama te iste vlasti, dovodi u pitanje važne reforme te sve to pokušava iskoristiti u dnevno političke svrhe", navedeno je u saopćenju SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a ističe da "princip žrtvovanja državnih zbog stranačkih interesa i rezultata na lokalnim izborima predstavlja nedopustivo ponašanje".

S tim u vezi, SDP smatra neprihvatljivim i krajnje neodgovornim posljednje postupke SDA u vezi s bezrazložnim uskraćivanjem podrške usvajanju budžeta te izigravanje dogovora u vezi s usvajanjem Zakona koji rješava status penzionisanih vojnika koji je, pored ostalih, dogovorio i potpisao i predsjednik SDA Sulejman Tihić.

SDP još jednom poziva SDA da revidira svoje stavove i na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH podrži budžet institucija BiH, te time pokaže odgovornost prema državi BiH.

Pored ostaloga, Predsjedništvo SDPBiH je i analiziralo implementaciju kapitalnih projekata u FBiH. Tim povodom, pozdravljene su aktivnosti svih nivoa vlasti i javnih preduzeća na ubrzanju izgradnje Koridora Vc, te je data puna podrška njihovom nastavku.

"Sama činjenica da su nove strukture vlasti započele aktivnosti koje će u ovom mandatu rezultirati izgradnjom više kilometara autoputa, nego što je izgrađeno svih ranijih godina zajedno, podatak je vrijedan hvale", saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.