BiH
13

Predsjedništvo SDP-a pozdravilo usvajanje antikorupcijskih zakona

FENA
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, koja je održana danas u Sarajevu, pozdravljeno je usvajanje seta antikorupcijskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Istaknuto je da je to evidentni dokaz uspjeha, dugogodišnjeg insistiranja i istrajne politike SDP-a kao i Vlade FBiH i premijera Nermina Nikšića, koji su na tim zakonima radili pune tri godine.

U SDP-u su izrazili nadu da će biti dovoljno političke mudrosti i odgovornosti da set ovih zakona bude usvojen i u Domu naroda Federalnog parlamenta, nakon čega bi stupili na snagu.

Članovi Predsjedništva su pozdravili nedavne napore predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je u svojstvu ministra vanjskih poslova i zamjenika Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tražio hitnu sjednicu Vijeća ministara, na kojoj je donijeta odluka da delegacija BiH održi šesti sastanak s Privremenim pododborom za ekonomska pitanja i statistiku Evropske komisije 13. i 14. maja u Banjoj Luci.

Naglašeno je da je time jasno stavljeno do znanja da je SDP protiv snaga koje su zainteresirane da u narednih pet mjeseci ekonomska i politička situacija u našoj zemlji bude još gora i da bude zaustavljen novi pristup EU prema BiH.

Također, oštro je osuđeno nerazumno i neodgovorno ponašanje pojedinih parlamentaraca, pa i onih iz redova SDPBiH, u Domu naroda BiH prilikom glasanja o Zakonu o akcizama, čime je doveden u pitanje novi Stand-by aranžman s MMF-om.

Predsjedništvo SDP-a dalo je punu podršku radu Federalne vlade i premijeru Nerminu Nikšiću na iznalaženju najboljih rješenja kako bi bila sačuvana finansijska stabilnost i likvidnost u budžetu Federacije BiH.

  • Svako treba snositi svoj dio odgovornosti, ali u ovom trenutku je najvažnije da predstavnici SDP-a na svim nivoima vlasti učine sve kako bi spriječili nerazumnu politiku "što gore to bolje" čije najveće žrtve bi bile najsiromašnije kategorije stanovništva. Umjesto pričanja i opisivanja problema SDP je odlučio da budu iznađene sve mogućnosti kako ne bi bila dovedena u pitanje isplata penzija i socijalnih davanja - saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.
SDP