Uskoro rekonstrukcija svih vlada
0

Predsjedništvo SDP-a podržalo saradnju sa HDZ-om

SRNA
Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija
Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija
Predsjedništvo SDP BiH podržalo je dogovor delegacija ove partije i HDZ-a BiH o budućoj saradnji i namjeri da do kraja mjeseca bude izvršena rekonstrukcija svih vlada gdje to nije urađeno.

U okviru ovog dogovora potpisana su dva dokumenta i definisan konkretan red poteza koji treba da rezultiraju rekonstrukcijom vlada na svim nivoima gdje je to moguće, saopšteno je iz SDP-a.

Prvi dokument definiše prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na nivou Federacije BiH u 12 tačaka, dok je drugi dokument Protokol o saradnji SDP BiH i HDZ BiH u periodu 2012-2014. godine na nivou BiH, odnosno Federacije BiH, kao i dva kantona, Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom, u kojima ove dvije stranke već imaju uspostavljenu saradnju.

"SDP BiH je postignutim dogovorom potvrdio svoju multietničnost imajući u vidu da će u rekonstruisanoj Vladi imati ministre iz reda sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Postignuti dogovor pomiruje građanski i nacionalni koncept što je u postojećim okolnostima jedino i moguće u BiH", saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo SDP podržava i intenziviranje rada na finalnom usaglašavanju stavova i principa u vezi sa presudom u slučaju "Sejdić i Finci" u skladu sa ranije utvrđenim stavovima.

Na sjednici je ocijenjeno da je dosadašnja vlada Bosansko-podrinjskog kantona, predvođena SDP-om, dobro radila svoj posao, posebno u oblasti zapošljavanja, te da vlada koju će formirati nova skupštinska većina, a u kojoj neće biti SDP-a, neće biti uspješna kao prethodna.

"Uprkos tome, SDP će poštovati osnovne principe demokratije i neće blokirati formiranje vlade u ovom kantonu od demokratski konstituisane skupštinske većine", ističe se u saopštenju.