"Teret krize moraju podnijeti svi"
33

Predsjedništvo SDP-a podržalo budžet institucija BiH za 2012.

FENA
Sa sjednice Predsjedništva SDP-a
Sa sjednice Predsjedništva SDP-a
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici u Sarajevu jednoglasno podržalo globalni fiskalni okvir i budžet institucija BiH za 2012. godinu, kazao je nakon sjednice predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija.

Kada je u pitanju koalicija sa SDA, Lagumdžija je istakao da misli da će ona opstati ali da su koalicioni partneri SDP-a BiH i SDA, "pali na prvom ispitu" - usvajanju budžeta institucija za 2012. godinu.

Kako je već ranije portal Klix.ba saznao, član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće podržati na sjednici Predsjedništva ovakav Nacrt budžeta BiH, ukoliko u međuvremenu ne dođe do izmjene Ustava BiH, ili dok ministar finansija BiH Nikola Špirić ne potvrdi da će plaće biti smanjene svim državnim službenicima pa i funkcionerima u institucijama BiH.

Prema saopćenju iz SDP-a BiH, ova partija insistira na izmjeni člana IX.2 Ustava BiH koji sprečava smanjenje plaća funkcionerima. "Teret krize svi moraju podnijeti, a posebno oni sa najvećim primanjima, a to su, pored ostalih, državni funkcioneri. Usvajanje budžeta kojim će biti omogućena izgradnja graničnih prelaza, popis stanovništva, održavanje izbora, zaustavljanje pada kreditnog rejtinga, nastavak pregovora sa MMF-om, grantovi za sport i kulturu, novac za penzionisane vojnike i drugo, nema alternative", navedeno je u saopćenju.

Za SDP je, kako je navedeno, neprihvatljivo neargumentovano i bezrazložno odbijanje nacrta budžeta od stranke koja je dio parlamentarne većine. Najavili su da će se SDP o budućnosti koalicije i partnerskih odnosa sa SDA očitovati nakon usvajanja budžeta. Sjednica je prekinuta u 18:30 sati i bit će nastavljena u narednoj sedmici.

Na njoj je također verificirana Izborna strategija i Izborni program SDP-a za predstojeće Opštinske izbore u Bosni i Hercegovini. Također su i imenovani povjerenici za opštinske odbore u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.