BiH
0

Predsjedništvo SDP-a osuđuje Dodikove nacionalističke izjave

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u saopćenju za javnost najoštrije osuđuje "nacionalističke izjave predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika i vrijeđanje nacionalnih osjećanja dijela građana BiH".

"Smatramo da ponovni pokušaj podizanja nacionalnih tenzija kroz afirmisanje politike secesije i negiranja naroda ne predstavlja ništa drugo do skretanje pažnje sa socioekonomske situacije u zemlji", navode iz SDP-a.

Stav SDP-a je da, umjesto zapaljive retorike, SNSD treba usmjeriti svoju političku energiju na ekonomske reforme.

"Svim građanima u BiH jasno je da će bilo koji pokušaj napada na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, kao i svi dosadašnji, završiti neuspjehom", ističe SDPBiH.

Kad je u pitanju implementacija izbornih rezultata u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, SDP insistira na što bržoj uspostavi vlasti te očekuje od dva HDZ-a da odustanu od maksimalističkih zahtjeva koji trenutno koče formiranje vlasti.

Predsjedništvo SDP BiH imenovalo je, danas na sjednici u Sarajevu, nosioce radnih grupa za pripremu nacrta rezolucija o kojima će se očitovati 560 delegata iz 106 općina u BiH na Drugom vanrednom kongresu Socijaldemokratske partije BiH planiranom za 29. oktobar u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu.

"SDP će na predstojećem kongresu dati punu podršku razvojnim inicijativama vlada predvođenim SDP-om na svim nivoima", saopćio je Centar za informiranje SDP BiH.