BiH
0

Predsjedništvo SDP-a obavilo posljednje pripreme pred Vanredni kongres

Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, kojom je predsjedavao Zlatko Lagumdžija, obavljene su posljednje pripreme za sutrašnji Treći vanredni kongres SDP BiH.

Predsjedništvo SDP BiH je usvojilo prijedloge sastava radnih tijela Trećeg vanrednog kongresa, uključujući prijedloge sastava Verifikacione komisije, Komisije za Statut SDP BiH, Komisije za rezolucije i Izborne komisije, a o konačnom sastavu ovih komisija izjasnit će se delegati na sutrašnjem Kongresu, stoji u saopćenju SDP-a.

Lagumdžija je članove Predsjedništva informisao o današnjem sastanku sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicu Evropske komisije, na kome je rečeno da SDP BiH u potpunosti podržava novi pristup Evropske unije ka Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je dogovoreno potpisivanje zajedničke Deklaracije o evropskom putu BiH, koja će biti izraz volje bh. političkih lidera i koja će morati biti usvojena na državnom Parlamentu.

Deklaracija treba sadržavati Mapu puta sa jasno naznačenim terminima o početku evropskih procesa u BiH, kako bi naša zemlja što prije došla u poziciju da aplicira za status zemlje-kandidata za članstvo u EU, a Deklaraciju moraju usvojiti novoizabrane vlasti.

SDP BiH će, kao opoziciona partija, uz aktivno učešće domaće javnosti, raditi na ubrzanju evropskog puta BiH i očekuje od novih vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti u ovom procesu, saopćeno je iz ove stranke.

SDP