BiH
6

Predsjedništvo SDP-a o političkoj situaciji u BiH i dogovoru u Briselu

FENA
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) danas je u Sarajevu održalo 94. sjednicu na kojoj je razgovarano o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnom pažnjom na jučerašnji sastanak Evropske komisije, institucionalnih i lidera bh. političkih stranaka u Briselu.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i generalni sekretar SDP-a BiH Nermin Nikšić upoznali su Predsjedništvo o toku sastanka u Briselu, te dogovorenim principima u kojima je određeno da će se članovi Predsjedništva BiH birati direktno - dva iz FBiH i jedan iz RS-a.

Također, FBiH i RS su po jedna izborna jedinica, a svaki modalitet mora da sadrži prihvatanje legitimnih zahtjeva svakih od konstitutivnih naroda, kao i onih koji su u kategoriju 'ostalih', u skladu s međunarodnim standardima.

Odbijanjem modela koji su ponudili Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica, zaustavljeno je crtanje karata u smislu podjele FBiH na dva dijela i zatvoren put koji vodi ka daljim podjelama čitave BiH, rečeno je tokom sjednice, saopćeno je iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a BiH je pozdravilo najavljeno značajnije uključivanje EU u rješavanje ključnih pitanja u BiH, kao aktivan učesnik u onome što je zajednički put ka evropskim integracijama. Predsjedništvo je dalo i punu podršku ulozi koju predsjednik i generalni sekretar SDP-a imaju u procesima ovih pregovora čiji je prevashodni cilj iznaći dogovor o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Na taj način se, kako je ocijenjeno, može doći i do rješenja koje mora sadržavati prihvatanje legitimnih zahtjeva svakog od konstitutivnih naroda, kao i onih koji spadaju u kategoriju 'ostalih', u skladu s međunarodnim standardima, kako bi BiH mogla krenuti dalje na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Također je izraženo i očekivanje da će u narednih deset dana, do naredne runde ovih razgovora na visokom nivou između političkih predstavnika BiH i članova njenih institucija s evropskim zvaničnicima, doći do pomaka u definiranju mehanizama koordinacije koji bi zemlji otvorili vrata IPA fondova, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.