BiH
127

Predsjedništvo SDA traži odgovornost i suspenziju direktora SIPA-e

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
"Predsjedništvo SDA očekuje da će pravosudni organi BiH u pravičnom postupku utvrditi odgovornost direktora SIPA-e zbog propusta u vršenju službene dužnosti i ozbiljnih posljedica koje su nastale tokom nasilnih protesta u februaru ove godine", izjavio je potpredsjednik SDA Senad Šepić na konferenciji za novinare koja je održana tokom zasjedanja Predsjedništva te stranke.
Senad Šepić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Senad Šepić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Iz ove stranke poručuju kako je nadležni Nezavisni odbor PS BiH obavezan predložiti suspenziju direktora SIPA-e Gorana Zubca te pokretanje disciplinskog postupka zbog potvrđene optužnice protiv njega pred Sudom BiH.

"To je samo dosljedno provođenje zakona jer je direktor SIPA-e policijski službenik s najvišim činom. Nedavno je suspendovan pomoćnik direktora SIPA-e zbog krivične istrage protiv njega i nema ni jednog razloga zašto bi direktor SIPA-e pred zakonom bio izuzetak. SDA već odavno upozorava da je direktor Zubac najodgovorniji i za neozbiljne postupke SIPA-e u slučajevima hapšenja bez naloga Tužilaštva BiH kao i za perfidno uklanjanje bošnjačkih kadrova s najodgovornijih pozicija u sistemu sigurnosti. Stoga zahtjevamo da se hitno ukloni zabrinjavajući debalans na štetu bošnjačkih kadrova u SIPA-i i svim drugim državnim agencijama kako bi se koliko - toliko povratilo poljuljano povjerenje" kazao je Šepić.

Predsjedništvo SDA pozvalo je delegate u Domu naroda PS BiH da se angažuju kako bi se usvojile izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH do 24. juna, te su pozvali delegate iz RS-a da pokažu "ozbiljnost i odgovornost prema građanima BiH i entitetu RS koji ne smiju snositi posljedice neusvajanja ovih izmjena".

"U ovom slučaju jasno je da se ne radi o prenosu nadležnosti i pozivamo ih da prestanu s politizacijom u vezi ovog zakona", kazao je Šepić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Predsjedništvo SDA osudilo je paljenje državnih zastava kod Livna i Kiseljaka i napade na prostorije Patriotske lige u Kiseljaku, kao i napad na džamiju u Livnu. Također, osudili su i veličanje osuđenih za ratne zločine, kao i doček koji je organiziran za Darija Kordića. Kazali su da će podržati smjenu gradonačelnika Brčko distrikta Ante Domića jer je prisustvovao ovom "sramotnom dočeku".

Na današnjoj sjednici SDA raspravljalo se o stanju u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama i klizištima.

"SDA je pozdravila aktivnosti koje je Vijeće ministara provelo na realizaciji zaključaka donesenih na 68. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, ali SDA nije zadovoljna brzinom reakcije na potrebe ugroženog stanovništva. Tražimo od nadležnih da ubrzaju aktivnosti te pozivaju građane da zadrže početni entuzijazam i energiju te dodatno intenziviraju napore na oporavku i obnovi pogođenih područja. SDA traži da se hitno uspostave mehanizmi i ustanove kriteriji te transparentne procedure za raspoređivanje pomoći područjima pogođenim prirodnom nesrećom", kazao Šepić.

SDA je čestitala bh. fudbalerima, rukometašima i sjedećoj odbojci na postignutim uspjesima.

SDA