BiH
0

Predsjedništvo SDA očekuje od novoizabranih vlada intenzivan rad na prioritetnim zadacima

FENA
Predsjedništvo SDA na današnjoj je sjednici u Sarajevu pozdravilo završetak procesa implementacije izbornih rezultata na državnom i federalnom nivou, te je zatraženo da se što prije formiraju vlade u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu.

Predsjedništvo SDA očekuje od izabranih vlada da započnu intenzivan rad na prioritetnim zadacima, posebno deblokadi euroatlanstkih integracija BiH, uspostavi jednostavnog i efikasnog koordinacijskog mehanizma, te definiranju "mape puta" za sektorske reforme kako bi BiH do kraja godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Zahtijeva se od Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH da odlučno pristupe prioritetnim reformama koje se odnose na jačanje ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta, bolji životni standard građana i efikasniju socijalnu zaštitu.

Posebno je zatraženo da se provedu mjere štednje na svim nivoima vlasti, te pokloni dužna pažnja obespravljenim radnicima.

Predsjedništvo SDA je zadužilo nosioce izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da pristupe proceduri donošenja novog zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH u redovnom postupku u skladu sa svim pripremljenim analizama za sve kantone, općine i Federaciju BiH.

Ovo stranačko tijelo osuđuje inicijativu da se u Skupštini RS donese deklaracija povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH. Ocijenjeno je da se radi o grubom pritisku na Ustavni sud BiH i uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Umjesto ovoga, zastupnici SDA u toj skupštini će ponuditi deklaraciju kojom Skupština RS treba da izrazi bezuslovnu spremnost na poštivanje principa samostalnosti i nezavisnosti sudova i zabrane političkog uplitanja u njihov rad.

Predsjedništvo SDA je analiziralo tok izbornog procesa u Stranci koji će biti okončan održavanjem šestog redovnog Kongresa SDA 26. maja ove godine. Utvrđeno je da se sve aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom.

Usvojen je niz prijedloga odluka koje će razmatrati Glavni odbor ove stranke na narednoj sjednici, a tiču se priprema Kongresa.

Predsjedništvo Stranke je uvjereno da će predstojeći Kongres biti kongres potvrde snage SDA, njenog jedinstva i prosperitetnog programa koji će doprinijeti stabilnosti i ekonomskom razvoju BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

SDA