Halid Genjac
0

'Predsjedništvo SDA bi trebalo podržati popis stanovništva'

SRNA
Halid Genjac
Halid Genjac
Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je Srni da nije izvjesno da će poslanici ove stranke sutra u prvom čitanju podržati Prijedlog zakona o popisu stanovništva i najavio da bi odluku o tome danas trebalo da donese Predsjedništvo SDA.

Genjac pretpostavlja da bi SDA u prvoj fazi mogla da podrži Prijedlog zakona o popisu stanovništva, dok je za konačnu podršku, kako je istakao, potrebno da dio predloženih odredbi bude izmijenjeno.

"SDA na zakon ima niz primjedbi, neke su krupne, neke su tehničke naravi, a bez nekih se ne može razgovarati o  zakonu", istakao je Genjac.

Prema njegovim riječima, SDA smatra da predloženim odredbama nije adekvatno riješeno ko će sve biti obuhvaćen popisom stanovništva, jer kao osnova za popis nije uzeto državljanstvo.

"Na taj način ostaje veliki problem popisa izbjeglog i raseljenog stanovništva", rekao je Genjac, dodavši da nije riješeno ni pitanje implementacije rezultata popisa predviđenog za 2011. godinu. 

Pozivajući se na odluku visokog predstavnika da se popis stanovništva u BiH iz 1991. godine primjenjuje kao osnova za raspodjelu vlasti sve do konačnog provođenja Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, Genjac je rekao da treba vidjeti kako da se ovo pitanje riješi u zakonu.

"Tu je i pitanje unošenja etno-kulturnih elemenata u zakon o popisu, koje se  mora dovesti u vezu sa pitanjem strategije povratka i sredstava  za povratak", dodao je Genjac, ističući da će se tek nakon rješavanja ovih pitanja SDA konačno odrediti o ovom zakonu.

Sjednica Predsjedništva SDA zakazana je za danas u 14.30 sati.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu u prvom čitanju trebalo da razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.