BiH
0

Predsjedništvo SBiH: Podržan prijedlog budžeta institucija BiH za narednu godinu

FENA
Prijedlog budžeta državnih institucija, registracija birača, te set pitanja o projektima u elektroenergetskom sektoru, koridoru V-C i drugim projektima u sektoru komunikacija, bile su sinoć teme rasprave na sjednici Predsjedništva Stranke za BiH.

Kako je saopćeno iz SBiH, Predsjedništvo ove stranke podržalo je Prijedlog budžeta državnih institucija za 2008. godinu, uz zaključak da se sugerira državnom Predsjedništvu, kao zvaničnom predlagaču, da se uz predviđena sredstva za povratak, otvori proces osiguranja dodatnih sredstava za povratak registriranih 163.000 osoba u naredne tri godine.

Za to je, uz postojeća izdvajanja na svim nivoima vlasti, potrebno dodatnih oko 100 mliona KM godišnje s državnog nivoa. Ovo su praduvjeti za realizaciju Aneksa VII kao jednog od temeljnih dijelova Daytanskog mirovnog sporazuma.

Predsjedništvo SBiH će formirati posebnu radnu grupu koja će raditi na prijedlogu i unapređenju mehanizma registracije birača, posebno onih u dijaspori.

Također, podržane su sve ideje, inicijative i projekti koji podržavaju ekonomski razvoj BiH. U saopćenju SBiH se navodi da je u bh. svakodnevnici prisutna pojava konstruiranja afera koje opstruiraju značajne inicijative i obeshrabruju domaće i strane investitore, a naročito u sferi kapitalnih ulaganja.

Predsjedništvo SBiH smatra da je za funkcioniranje državnih institucija primarna primjena zakona. Funkcioneri u državnim institucijama ne smiju biti izlagani pritiscima političkih stranaka, pogotovo ne onim pritiscima koji traže da se umjesto zakona primjenjuju proizvoljni stavovi političkih stranaka, stav je SBiH.

Predsjedništvo ove stranke podržalo je Vladu FBiH u nastojanjima da se odupre pritiscima i politizaciji zakonom raguliranih postupaka.

  • Podržavamo praksu da se odluke od općeg značaja podvrgavaju obaveznoj verifikaciji od parlamenta i najšire javnosti. Kapitalni projekti mogli bi odigrati ključnu ulogu u ekonomskom preporodu i razvoju BiH. Vlada i svi politički subjekti imaju odgovornost prema građanima, a posebno prema socijalno ugroženim kategorijama i onima koji traže zaposlenje. U realizaciji ovih i sličnih projekata koristit će se usluge stručne i naučne javnosti BiH, a da bi se osigurala transparentnost u radu neophodno je angažiranje i stranih stručnih konsultanata, navodi se u saopćenju Predsjedništva SBiH.