BiH
0

Predsjedništvo HDZ-a BiH dalo apsolutnu podršku Čoviću

NINA
Predsjedništvo Hrvatske demokratske stranke BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru dalo apsolutnu potporu članu Predsjedništvu BiH Draganu Čoviću.

Naime, HDZ BiH pozdravlja i podržava dosadašnji Čovićev doprinos razvoju pozitivnih procesa u BiH te traži da unatoč neprincipijelnim i sračunatim pritiscima još odlučnije nastavi raditi na promoviranju i izgradnji ozračja dijaloga i izgradnji samoodrživih institucija savremene i nezavisne BiH.

Na pitanje novinara hoće li Čović podnijeti ostavku ili ne, predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak je na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice kazao da to osobno pitaju Čovića koji će se uskoro u javnosti izjasniti u vezi s optužnicom.

Razmatrajući aktualno političko-sigurnosno stanje u BiH, a posebice političke aspekte i implikacije nakon najnovijih odluka pravosudnih tijela vlasti BiH, Predsjedništvo HDZ-a BiH odbacuje sve pokušaje izvansistemskog i izvaninstitucionalnog definiranja standarda, te posebice odbacuje prejudiciranje krivnje kao izraz sračunatog pritiska na nositelje najviših funkcija u institucijama BiH.

Na pitanje novinara kako komentiraju činjenicu da je pola miliona eura iz proračuna Republike Hrvatske, inače namijenjeno Hrvatskom vijeću obrane u BiH, završilo u rukama političara HDZ-a BiH, Čolak je odgovorio da se na rad najviših institucija ove države ne može utjecati navodima koji nisu ispitani i dokazani u postupku pred nadležnim sudom.

“Zaboravljamo da je svaki čovjek nevin dok mu se ne dokaže krivnja”, istaknuo je Čolak dodajući da je čovjek nevin sve dok mu za to zakonitim postupkom pred za to nadležnim sudom pravomoćno ne bude utvrđena krivnja i izrečena sankcija.

Čolak je na konferenciji pozvao sve relevantne čimbenike u BiH i izvan nje da svojim postupcima i istupima doprinesu daljnjoj izgradnji stabilne i demokratske BiH, države ravnopravnih i slobodnih naroda i građana.