BiH
0

Predsjedništvo HDZ 1990 o rezultatima Lokalnih izbora

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Na sjednici Predsjedništva HDZ 1990 održanoj danas u Mostaru razmatrani su rezultati lokalnih izbora kao i pitanja vezana za prekompoziciju parlamentarnih većina.

Razmatrajući rezultate izbora, Predsjedništvo HDZ1990 je konstatiralo kako je stranka ukupno gledano ostvarila zadovoljavajući uspjeh i potvrdila se kao relevantan politički čimbenik na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je kako postoje sredine u kojima, zbog rezultata koji je ispod očekivanog, treba pristupiti rekonstrukciji rukovodstva općinskih odbora HDZ1990.

U tom cilju Predsjedništvo HDZ1990 je imenovalo članove Predsjedništva kao povjerenike koji imaju zadaću pomoći u cilju ostvarenja potencijala stranke u tim općinama kao i povećanja ukupnog broja glasova HDZ 1990 na narednim općim izborima.

Predsjednik Božo Ljubić je informirao Predsjedništvo o toku razgovora koje je vodio s čelnicima ostalih parlamentarnih stranaka oko rješavanja institucionalne paralize na nivou države i Federacije BiH.

Predsjedništvo je dalo podršku do sada provedenim aktivnostima koja se odnose na ovu problematiku. Predsjedništvo HDZ1990 je zaključilo je kako pozicija stranke i hrvatskog bloka ne treba biti vezana uz trenutni odnos snaga nego treba gledati u budućnost.

Legitimni predstavnici naroda i građana trebaju preuzeti odgovornost za prekompoziciju parlamentarnih većina u BiH i FBiH, te će HDZ 1990 sarađivati s onim političkim opcijama koje su spremne djelovati u cilju rješavanja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je poduzeti sve da institucije što prije profunkciniraju kako bi se stvorio kapacitet i zadovoljile ambicije Bosne i Hercegovine na EU putu, saopćeno je Ureda za informiranje te stranke.