BiH
8

Predsjedništvo danas razmatra Dodikov prijedlog o proglašenju Hilla nepoželjnim?

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na unaprijed utvrđenom dnevnom redu današnje, 51. redovne sjednice, Predsjedništva BiH, nema tačke koja se odnosi na proglašenje otpravnika poslova Ambasade SAD-a Nicholas Hill personom non grata u našoj zemlji.

Proglašenje Hilla nepoželjnom osobom u našoj zemlji od Predsjedništva BiH je zatražio Milorad Dodik, predsjednik RS-a, nakon što je otpravnik poslova Ambasade SAD-a prije nekoliko dana oštro kritizirao vladajuću strukturu u tom entitetu.

"Dnevni red sjednice je napisan ranije i dostavljen kabinetima članova Predsjedništva BiH, u njemu nema te tačke, ali postoji mogućnost da neko od članova Predsjedništva tokom sjednice zatraži da se ona uvrsti na dnevni red. To se ne odnosi samo na ovu tačku, već je to ustaljena procedura i praktikovalo se i ranije", rečeno je za Klix.ba u Predsjedništvu BiH.

Kako je Klix.ba već jučer objavio, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija uputio je Predsjedništvu BiH stav da ne postoje uvjeti da otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu Nicholas Hill bude proglašen personom non grata u našoj zemlji.

Lagumdžija je mišljenja da bi takav potez BiH nanio nepotrebnu političku štetu te je u dokumentu upućenom Predsjedništvu dodao da je Dodikov zahtjev neosnovan.