Radna posjeta Zagrebu
0

Predsjedništvo BiH zadovoljno stavovima Hrvatske

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je danas da su članovi Predsjedništva vrlo zadovoljni razgovorima sa hrvatskim čelnicima, a posebno osjećajem da Hrvatska želi da učini sve da se održi stabilno stanje u BiH i da ničim ne naruši složenu situaciju pri formiranju vlasti.

Radmanović je naglasio da je za dalju saradnju između dvije zemlje neophodno da se u BiH uspostavi Savjet ministara BiH.

"Rekli smo da se nas trojica zalažemo da se formira Savjet ministara BiH što je moguće prije i mi ćemo uraditi sve što je do nas. Očekujemo da će to biti u narednih nekoliko dana dogovoreno među političkim liderima, a onda će Predsjedništvo vrlo brzo da odradi svoj dio posla", rekao je Radmanović novinarima nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu. 

On je naglasio da je na današnjem sastanku bilo riječi o zajedničkim temama dvije zemlje kao što je ekonomska saradnja koja je, kako je rekao,  dobra i primjer drugima u regionu u ukupnom obimu, ali pri kojoj je odnos robne razmjene štetan za BiH i  "u budućnosti to treba popravljati". 

"Želimo da Hrvatska postane što je moguće prije članica EU jer je to i nama primjer, ali i šansa u BiH da se brže razvijamo", rekao je Radmanović. 

On je dodao da je na današnjem sastanku pokrenuto i pitanje sporazuma koji nisu potpisani, kao što je sporazum o dvojnom državljanstvu "koji je zastao u BiH", ali i sporazumu o granici i  o imovinsko-pravnim odnosima u kojima ima "podjednake odgovornosti". 

Radmanović je izrazio nadu da BiH neće imati problema sa granicom kad Hrvatska postane punopravna članica EU, kao što je  Hrvatska imala sa  "nekim članicama EU".  
"Ocjena je u cjelini  da smo imali prijateljsku posjetu koja je bila radna i  vrlo korisna i koja će biti dobar start za buduću izvršnu vlast u BiH", rekao je Radmanović. 

Tokom boravka u Zagrebu predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović trebalo bi da se tokom  dana  sastane  i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom.