Odlaze četiri podoficira
0

Predsjedništvo BiH usaglasilo proširenje misije BiH u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedništvo BiH usaglasilo je proširenje misije BiH u Afganistanu s četiri podoficira, izjavio je danas na konferenciji za medije upriličenoj po završetku 73. redovne sjednice, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Potrebno je uraditi niz stvari prije realizacije ovakve odluke, ali Radmanović ističe da bi ova četiri podoficira bila stacionirana tamo gdje je već osam oficira OSBiH - u sastavu Komande Sjever kojom rukovodi Njemačka.

Usaglašene su i posjete Predsjedništva BiH Kuvajtu, 19. juna gdje će, uime Predsjedništva BiH otputovati Haris Silajdžić i Željko Komšić, te Istanbulu gdje će 23. juna biti održan Summit šefova država i vlada o procesu za suradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

"BiH će u Istanbulu predstavljati predsjedavajući Haris Silajdžić, a Predsjedništvo je danas usaglasilo platformu nastupa te je saglasno i da se Proces za saradnju proširi sa Slovenijom koja je podnijela zahtjev. Predsjedništvo je odlučilo i da će podržati kandidaturu Makedonije za predsjedavajućeg SEECP-a u periodu 2011.-2012.", kazao je Radmanović.

U isto vrijeme, u Istanbulu će biti održan i skup u organizaciji UNESCO-a "Kulturni koridori".

Članovi Predsjedništva donijeli su odluku o davanju agremana ambasadorima Kine, Albanije, Novog Zelanda, Afganistana i Kanade.