Sedmica iza nas
0

Predsjedništvo BiH u Zagrebu, Kairo i Kebo

Priredio: F. Borić
Poštovani čitatelji, Sarajevo-x.com, najbolji i najposjećeniji portal u Bosni i Hercegovini pokreće novu rubriku naslova "Sedmica iza nas". Cilj je, u nedjeljnom terminu uvečer, kada se svi više-manje pripremaju za nove radne pobjede, sve vas podsjetiti na najvažnije događaje koji su obilježili prošlu sedmicu, uz blagu dozu kritičkog osvrta. Nadamo se da ćete prihvatiti i ovu novu rubriku!

Predsjedništvo BiH u Zagrebu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je otputovalo u zvaničnu i prijateljsku posjetu Hrvatskoj. Naši predsjednici sreli su se sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem, koji se posljednjih sedmica aktivirao u rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini, a sa hrvatskom premijerskom Jadrankom Kosor sročio je i izjavu u kojoj se traži da svaka buduća vlast u BiH bude formrana od političkih partija koje nose više od 50 posto legitimiteta konstitutivnih naroda u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je sa govornice poručio kako hrvatski narod nije jednakopravan sa ostala dva naroda u BiH, što je stav koji zvanična Banja Luka u posljednje vrijeme sve više ponavlja, tražeći posredno i neposredno uspostavu jedinice sa hrvatskom većinom na području Federacije BiH. To nailazi na odobravalje ne samo u Hercegovini, nego i sve više u krugovima u Zagrebu.

Jacques Chirac počasni građanin Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u utorak je donijelo odluku da bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac postane počasni građanin glavnog grada BiH. Odluka je donesena sa 21 glasom za, dok je Gradimir Gojer, ovaj put u svojstvu vijećnika Stranke za BiH, bioo suzdržan. U ponekim medijima pojavile su se i kritike da je Chirac bio korumpiran čak i za vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza, no sarajevski oci mu nisu za to dali priznanje, nego za ulogu ključnog američkog saveznika u vremenu kad je Bill Clinton donosio odluku da NATO snage bombardiraju položaje srpskih snaga oko Sarajeva 1995.

SDP ne odustaje od platforme

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH održalo je sjednicu nakon koje je jasno da ova stranka ne odustaje od principa koje su četiri stranke potpisale u platformi za formiranje vlasti u BiH, u kojoj su u detalje razrađeni načini kako ući u neophodne reforme.

Pritisci na ovu stranku da popusti ucjenama Dragana Čovića veoma su jaki, kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu. Stoga je jedinstvo koje je izrazila ova stranka na sastanku u srijedu jaka poruka.

Građani BiH iz Egipta doletjeli u Sarajevo

U četvrtak u večernjem terminu, nakon nekoliko sati kašnjenja, na sarajevski aerodrom je sletio avion koji je rano ujutro poletio za Kairo. Građani BiH, mahom studenti u ovoj arapskoj državi, napustili su državu koju već sedam dana potresaju najveći nemiri u historiji. Egipćani traže da Hosni Mubarak, nakon tri decenije vladavine, napusti poziciju predsjednika države. Ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo sigurnosti reagirali su ispravno i omogućili žiteljima BiH siguran povratak kući.

Tihić pokušava izmiriti Lagumdžiju i Čovića

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić pojavio se, još jednom, kao medijator sukobljenih stranaka. Ovaj put je u intervjuu Oslobođenju u petak otkrio kako je predsjednicima HDZ-a i SDP-a Draganu Čoviću i Zlatku Lagumdžiji, ponudio da predstavnici te dvije stranke preuzmu najvažnije funkcije u budućem Vijeću ministara BiH, poziciju premijera i šefa diplomatije. Tihićeva nakana nije dočekala kraj dana, kada su se iz Mostara oglasili predstavnici hrvatskih stranaka koje su ponudu – odbile.

Fondacija CURE o položaju žena

Fondacija CURE organizirala je novu X-press sesiju. Ovaj put, ove subote, tema je bila nezaposlenost žena u Bosni i Hercegovini. Po posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH iz decembra 2010., više od pola miliona stanovnika naše zemlje prijavljeno je na birou za zapošljavanje. Od toga je skoro 270.000 žena i taj broj raste iz mjeseca u mjesec.

Nažalost, žene su u javnom prostoru stavljene u drugi plan, u svim sferama društva. No, čini se da i ono malo žena koje se, recimo, javljaju u politici, ne pokazuju značajniju razliku u ponašanju od svojih muških kolega. A to je porazno za demokratiju u BiH.

Kebo se predomislio, Krišto ga prevarila

Iako je u četvrtak predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, uz saglasnot potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Mičić, donijela nezakonitu, spornu odluku koja je u suprotnosti sa procedurama, zakonom i dobrom praksom, uz protivljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i bez Doma naroda Federacije BiH. Rječju, Krišto je na mala vrata ugurala svoga ahbaba i zemljaka Andriju Kolaka u Ustavni sud Federacije BiH. Čuđenje je izazvala činjenica da su ovaj antidržavni suicidan čin Borjane Krišto, koji smo mogli očekivati, podržali Kebi i Mičić.

U nedjelju je, ipak, Kebo rekao kako je prevaren jer je mislio da je sve po zakonu, ali je nakon reakcije domaćih i inozemnih institucija rekao da će preispitati svoju odluku. Za kojom na prvom mjestu, nije bilo ni potrebe.