BiH
24

Predsjedništvo BiH sutra o Obaminom pozivu na samit vođa u borbi protiv IDIL-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Predsjedništva BiH koja će biti održana sutra u Sarajevu trebao bi biti razmatran poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za učešće na samitu vođa u borbi protiv IDIL-a i nasilnog ekstremizma koji će biti održan u 29. septembra u New Yorku.

Na predloženom dnevnom redu je i razmatranje pisma predsjednika NR Kine i glavnog sekretara UN-a, upućenog predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za učešće na Susretu svjetskih vođa o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena koji će biti održan 27. septembra u New Yorku.

Također, planirano je i razmatranje pozivnog pisma predsjednika Republike Turske, upućenog članovima Predsjedništva BiH, za službenu posjetu Republici Turskoj krajem 2015., zatim poziva za učešće na Međunarodnoj konferenciji na visokom nivou - Politika neutralnosti Aškabat - Turkmenistan 12. decembra 2015., te Prijedloga odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazuma o osnivanju fonda zemalja Zapadnog Balkana, - Trgovinski sporazum između Bosne i Hercegovine i Gruzije.

Predsjedništvo BiH trebalo bi razmatrati i davanje odobrenja za zaključivanje Memoranduma o saradnji u području mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i športa Republike Slovačke, zatim Sporazuma o provedbi zajedničke platforme o upravljanju podacima za razvitak regionalnog sistema ranog upozoravanja i analize rizika "Granična straža", kao i poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH glavnom sekretaru NATO-a za posjetu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.