BiH
0

Predsjedništvo BiH sa premijerom Malezije

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić su se tokom zvanične posjete Maleziji sastali sa premijerom Malezije Abdullahom Ahmadom Badawijem.

Premijer Badawi je tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH kazao da je vrlo počastvovan što je Predsjedništvo BiH u zvaničnoj posjeti, rekavši da će ona unaprijediti saradnju između dvije države. On je istakao da postoji mnogo oblasti koje su od zajedničkog interesa za dvije zemlje.

Premijer Malezije je kazao da Bosnu i Hercegovinu i Maleziju povezuje i dosta sličnosti, jer su obje zemlje multietnične i multireligijske, a ujedno ih veže i prijateljstvo. On je naglasio da je Malezija podržavala Bosnu i Hercegovinu te da će i ubuduće to nastaviti, naročito u domenu saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu. Kao posebno značajno, istakao je saradnju u oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture, turizma, a naglasio je i mogućnost studijskih posjeta te obuke bosankohercegovačkih diplomata u Maleziji.

Premijer Badawi je kazao da će Vlada Malezije ohrabrivati i dalje malezijske biznismene da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je zahvalio premijeru Badawiju na dosadašnjoj podršci koju je Malezija pružala Bosni i Hercegovini i rekao da je u BiH evidentan napredak. Istakao je da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom te da BiH napreduje na putu ka NATO-u.

„Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO-u donijeti će stabilnost zemlji ali i cijeloj regiji“, istakao je predsjedavajući Silajdžić.

On je naglasio da je ekonomija od izuzetne važnosti te je pozvao malezijske biznismene da nastave ulagati u Bosnu i Hercegovinu.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je također zahvalio premijeru Badawiju, na kako je rekao, riječima koje znače plodniju saradnju između dvije zemlje. Kazao je da je važno što je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer to, prema njegovim riječima, znači da ulaskom u Evropsku uniju preduzeća iz BiH imaju privilegiju jer im se otvara tržište od 400 miliona stanovnika. On je također pozvao malezijske biznismene na nova ulaganja u BiH. Naglasio je da je važno da BiH i Malezija razmijene mišljenja o multikulturalnosti i multietničnosti, a kao posebno važne vidove saradnje istakao je obrazovanje i kulturu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je zahvalio na, kako je rekao, svemu što je Malezija učinila za Bosnu i Hercegovinu i naglasio da vjeruje da će u budućnosti saradnja između Bosne i Hercegovine i Malezije biti unaprijeđena i dobra za obje zemlje.

Tokom susreta članova Predsjedništva BiH i delegacije Vlade Malezije, bilo je riječi i o bh. studentima koji su se školovali na univerzitetima u Maleziji. Prema riječima premijera Badawija, većina njih se nakon školovanja vratila da živi i radi u Bosni i Hercegovini.

„Udruženje ALUMNI koje okuplja ove mlade ljude može biti od velike pomoći malezijskim kompanijama koje žele da ulažu u Bosnu i Hercegovinu“, istakao je malezijski premijer. Kazao je i da univerzitete u Maleziji i ove godine pohađa veliki broj studenata iz Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta članova Predsjedništva BiH i premijera Malezije, upućen je zvaničan poziv da šest studenata iz Malezije pohađaju studij na Sarajevskom univerzitetu a troškove njihovog studiranja će snositi Vlada Kantona Sarajevo. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo zbog dosadašnje podrške i suradnje na polju obrazovanja a kako je rečeno, ovaj gest će dati doprinos saradnji i vezama između dvije prijateljske zemlje, posebno u domenu visokog obrazovanja i nauke, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.