BiH
0

Predsjedništvo BiH produžilo mandat jedinici OSBiH u Iraku

FENA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici, poslije više rasprava koje je imalo i ranije, produžilo mandat jedinici Oružanih snaga BiH u Iraku za čitavu 2008. godinu, kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice član Predsjedništva Nebojša Radmanović dodajući da se radi o deminerima.

Prema njegovim riječima, posebna rasprava vodila se o angažovanju nove jedinice Oružanih snaga BiH u Iraku. On je kazao da postoji prijedlog za učešće nove jedinice od 40 do 50 vojnika, koja bi po najbližoj varijanti bila u funkciji zaštite sadašnjih naših deminerskih snaga, dakle pješadijske jedinice u Irak. Dodao je da se takva jedinica upućuje u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1790.

„Predsjedništvo je načelno saglasno da se to uradi, ali prije donošenja konačne odluke odlučilo je da visoka vojna delegacija s ministrom odbrane na čelu, načelnikom Generalštaba ili kako već oni odrede, sagleda sve mogućnosti angažovanja te jedinice u ovoj zoni za koju svi znamo da nije nimalo jednostavna za rad“, kazao je Radmanović.

Dodao je da bi nakon povratka te delegacije, sagledavanja mogućnosti i dogovora s komandom multinacionalnih snaga u Iraku bila konačno donesena odluka o upućivanju 40 do 50 vojnika u Irak.

„Karakter jedinice, ako ode, ako donesemo tu odluku, jeste sasvim drugi u odnosu na ovu. Ova je deminerska, a ovo što se sada traži je pješadijska jedinica. Taj zahtjev postoji, zahtjev multinacionalnih snaga angažovanih u Iraku, odavno. Osnov za slanje jeste Rezolucija Savjeta bezbjednosti 1790 i o tome Predsjedništvo raspravlja već duži period“, kazao je Radmanović.

Pojasnio je da nije konačno donesena odluka, da Predsjedništvo traži još da vrh Oružanih snaga BiH ispita sve mogućnosti angažovanja, ode na lice mjesta, razgovara s komandom multinacionalnih snaga i nakon njihovog povratka će donijeti tu odluku.

Na novinarsko pitanje ko će platiti angažovanje te jedinice u Iraku i koliko bi to koštalo, Radmanović je kazao da su načini finansiranja različiti te da jedan dio snosi BiH, drugi dio finansiraju multinacionalne snage, odnosno Ujedinjene nacije.

„Jeste to važno pitanje, ali mislim da je manje važno od toga da li ćemo mi angažovati snage ili nećemo. Treba znati, da bez obzira na dileme koje imamo o angažovanju vojnika iz BiH van naših teritorija, jasno smo se izjasnili za pristupanje NATO-u, tu postoje i obaveze BiH koje ćemo morati izvršavati. Ovo je dijelom u funkciji toga“, kazao je Radmanović.

Na pitanje da li će ta jedinica imati jedinu ulogu u zaštiti deminera, ili će biti stavljena na raspolaganje komandi u borbenom smislu, on je kazao da je to jedan od razloga što danas Predsjedništvo nije donijelo odluku.

„Podsjećam, nije donesena odluka danas, ali saglasnost da uputimo jedinicu postoji nakon što smo sagledali sve aspekte. Ne možemo garantovati da će biti samo u funkciji zaštite deminera ili na nekoj drugoj poziciji. To ćemo znati kad se vrati delegacija Ministarstva odbrane iz Iraka koja će na licu mjesta i da sagleda mogućnosti i da razgovara s komandom multinacionalnih snaga“, kazao je Radmanović.

Predsjedništvo BiH je danas donijelo odluku o veličini, strukturi, lokaciji Oružanih snaga BiH. Također je donijelo i izmijenjenu odluku o kandidatima za generalske pozicije u Oružanim snagama koja još ide na parlament BiH.

Prema Radmanovićevim riječima, Predsjedništvo je donijelo odluku o posmatračima u misijama UN-a u Etiopiji i Eritreji, donijelo je i odluku da se uputi misija u Afganistan, dakle ne jedinice i ne vojnici, nego posmatračka i o učešću misije u Sudanu.