BiH
2

Predsjedništvo BiH podržalo rezoluciju o Siriji

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH razmotrilo je Prijedlog rezolucije Generalne skupštine UN o situaciji u Siriji i odlučilo da podrži ovaj dokument, o čemu će Misija BiH pri UN u New Yorku biti upoznata, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je o rezoluciji o Siriji razgovarao sa ambasadorima i otpravnicima poslova u ambasadama zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIK) - Saudijske Arabije, Kuvajta, Egipta, Malezije, Libije, Katara i Turske.

On je informisao ambasadore da je Predsjedništvu BiH uputio prijedlog da BiH podrži rezoluciju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasadori islamskih zemalja akreditovanih u BiH iskazali su veliko interesovanje za stav BiH o pitanju rezolucije.

Predlagač rezolucije Generalne skupštine UN o situaciji u Siriji je Katar, a kosponzori su SAD, Francuska, Velika Britanija, Saudijska Arabija, Egipat, Maroko, Jordan i Turska. Među kosponzorima je i 19 članica EU.

Na sastanku se razgovaralo i o najnovijem razvoju događaja u Siriji, s posebnim naglaskom na negativan uticaj sirijske krize na stabilnost regiona.

Lagumdžija je izrazio žaljenje zbog ogromnog broja civilnih žrtava, te nadu da će američko-ruska mirovna inicijativa konačno dovesti do prekida sukoba i otpočinjanja procesa uspostavljanja trajnog mira.