BiH
0

Predsjedništvo BiH o procjeni implikacija pristupanja Hrvatske EU

FENA
Informacija o procjeni implikacija pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji jedna je od tačaka dnevnog reda za danas, 3. aprila, najavljene sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Hrvatska će od 1. jula 2013. godine postati članica EU, a očekuje se da će već od januara iduće godine početi primjenjivati neke od standarda Unije koje bi mogle postati prepreke za izvoznike iz BiH.

Na dnevnom redu sjednice Predsjedništva je i poziv generalnog sekretara UN-a Ban ki-Moona, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za učešće na konferenciji UN-a o održivom razvoju te NATO Summit u Chicagu, maj 2012. godine, bh. inicijativa za organizaciju sastanka šefova delegacija zemalja članica A5.

Članovi Predsjedništva BiH trebali razmatrati i 3-C Inicijativu za dugoročnu održivost afganistanskih snaga sigurnosti, te Prijedlog odluke o imenovanju šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Također, na dnevnom redu je i Ustupanje dijela neperspektivne nepokretne vojne imovine na korištenje institucijama BiH te Izvještaj o angažiranju Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodnu nepogodu izazvanu snježnim padavinama.