BiH
2

Predsjedništvo BiH o posjeti generalnog sekretara NATO-a i majskoj debati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posjeta generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini, predstojeća majska debata u Vijeću sigurnosti UN-a o BiH o polugodišnjem izvještaju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i prioriteti u predsjedavanju BiH Vijećem Evrope u periodu maj-novembar 2015. godine na dnevnom su redu današnje sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Poziv generalnog sekretara UN-a predsjedavajućem Predsjedništva BiH za učešće na trećoj međunarodnoj konferenciji o malim i ostrvskim državama u razvoju (SIDS) u periodu od 1. do 4. septembra ove godine, kao i poziv predsjednika Bolivije za samit Grupe 77 povodom obilježavanja 50. godina od osnivanja, planiran za polovinu juna, također su u najavljenom dnevnom redu.

Članovi Predsjedništva razmotrit će informaciju o martovskoj službenoj posjeti ministra odbrane i članova delegacije Ministarstva odbrane/Oružanih snaga BiH Republici Grčkoj, kao i odluku o postavljenju na dužnost zamjenika komandanta Operativne komande Oružanih snaga.

Predložene su i odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za ugovore o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke vezane za distribucija električne energije.

To se odnosi također na sporazum o finansiranju (Projekat energetske efikasnosti) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj, memorandum o razumijevanju o institucionalnom okviru inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi, sporazum između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unapređenju i zaštiti investicija, na memorandum o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije o saradnji u oblasti turizma te na predloženu odluku o pokretanju postupka za pregovore radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja.

Stav u vezi s predloženom deklaracijom o prestanku statusa za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i izvještaj s drugog, martovskog sastanka savjetnika za vanjsku politiku u kabinetima predsjednika zemalja “Brdo procesa”, održanog na Jahorini, također su u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Predsjedništva BiH.