BiH
0

Predsjedništvo BiH o mandatu Oružanih snaga BiH u Afganistanu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedništvo BiH održat će 28. januara, 66. redovnu sjednicu.

Na dnevnom redu bit će Prijedlog odluke o pokretanju postupka za pristupanje BiH u Međunarodnu organizaciju frankofonije (MOF), prihvatanje Republike Filipini i Republike Libanon u članstvo Haaške konferencije o međunarodnom privatnom pravu, Prijedlog odluke o prihvatanju Nota sporazuma između BiH i Švicarske Konfederacije o obavljanju plaćenih poslova od izdržavanih članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja kao i Prijedlog odluke o produženju mandata pripadnicima OSBiH u operaciji podrške miru - Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Bit će govora i o Prijedlogu odluke o imenovanju šefa kontingenta OSBiH u operaciji podrške miru u Afganistanu te Informaciji o implementaciji Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane.

Predsjedništvo će raspravljati i o Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj - Projekt poboljšanja dostupnosti finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća te Informaciji o negativnim posljedicama produženog administriranja u postupku odobravanja i sticanja efektivnosti međunarodnih finansijskih sporazuma.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između Vijeća ministra BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima, psihotropnim supstancama i prekursorima, ilegalne migracije i ostalih krivičnih dijela, Protokola između Vijeća ministra BiH i vlade Češke Republike o implementaciji Sporazuma između BiH i Evropske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole (Provedbeni protokol) te Protokola između Vijeća ministra BiH i vlade Republike Austrije o implementaciji Sporazuma između BiH i Evropske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole kao i Sporazuma o zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije.

Bit će govora i o Sporazumu o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministra BiH i Vlade Republike Hrvatske, Vijeća ministra BiH i Vlade Republike Srbije te Vijeća ministra BiH i Vlade Crne Gore.

Predsjedništvo će se očitovati i o pitanju Prijedloga odluke o pristupanju BiH Protokolu 14. bis uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.