Vanredna sjednica
0

Predsjedništvo BiH o izjavama Špirića o secesiji

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić za danas je zakazao sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi se, kako je naveo, razmatrale izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića "kojima se zagovara secesija jednog dijela BiH".

Srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović smatra da je potpuno neosnovano održavanje vanredne sjednice Predsjedništva sa ovim dnevnim redom, kao i da njeno sazivanje predstavlja pokušaj zloupotrebe ove institucije.

"Skrećem vam pažnju da nijedna ustavna ili zakonska odredba koja uređuje rad Predsjedništva BiH ovom organu ne daje ovlašćenje da razmatra izjave ili stavove političkih subjekata u BiH, a pogotovo mu ne nameće obavezu takve vrste", pojasnio je Radmanović u pismu upućenom Silajdžiću.

On je ocijenio da je Špirićev rad u toku aktuelnog mandata bio na visokom nivou, u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i interesima oba entiteta i BiH. 

Radmanović je istakao da je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma veliki broj političara iz Federacije BiH osporavao dejtonsku, odnosno ustavnu poziciju Republike Srpske i pozivao na njeno ukidanje, te da se to svakodnevno čini i danas.

"Ne sjećam se da ste povodom takvih izjava tražili reakciju i osudu Predsjedništva BiH. Iz svega navedenog proizilazi da je vaše sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva po ovom pitanju potpuno neosnovano i da se radi o pokušaju zloupotrebe ove institucije, a što je krajnje neprimjereno", istakao je Radmanović.

Špirić je ranije rekao da, ako su Albanci 150 godina sanjali san o nezavisnom Kosovu i na pragu su dobiti i službenu potvrdu, i Srbi u Republici Srpskoj imaju pravo na isto.	
On je prije dva dana izjavio da Republiku Srpsku iz BiH može da otjera samo Sarajevo. "Stepen mržnje koji dolazi iz Sarajeva prema RS obezbijediće joj drugi status. RS tu ne treba da radi ništa", rekao je Špirić.

Špirić je juče rekao da Silajdžićev zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH predstavlja predizborni trik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Nije mi poznato koji su razlozi za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, navodno zbog mog antidejtonskog djelovanja. Ja poštujem Dejton i kažem da taj sporazum nije donio samo mir BiH, već je valjda i verifikovao RS", izjavio je Špirić.