BiH
0

Predsjedništvo BiH nije moglo imenovati potpisnika dokumenta o gradnji TAP-a

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da nije moglo imenovati potpisnika za današnju ceremoniju potpisivanja "Finansijskog investicionog dokumenta" o gradnji Trans - jadranskog plinovoda - TAP u Bakuu, Azerbejdžan.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je o ceremoniji potpisivanja saznalo od Diplomatske misije Azerbejdžana, u petak 13. decembra, kada su uručene nota i poziv da prisustvuje ceremoniji potpisivanja, a ne od nadležnog ministarstva Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je ovo bila prva informacija o ceremoniji u Azerbejdžanu, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je pokušalo isti dan, ali i tokom vikenda i u ponedjeljak, doći do informacija iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, s obzirom da je to ministarstvo vodilo aktivnosti vezane za pomenuti Trans - jadranski plinovod.

S ciljem informisanja javnosti, potrebno su naglasili da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine može dati ovlaštenje za potpisivanje međunarodnih sporazuma samo ako dobije takav prijedlog s tekstom sporazuma i mišljenjima nadležnih institucija od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nikada nije dobilo tekst, u medijima pomenutog memoranduma, koji se navodno potpisuje u Azerbejdžanu, niti bilo kakav zvanični dokument o ovoj ceremoniji potpisivanja.

Svjesni značaja ovog projekta za građane Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je bilo spremno odrediti potpisnika ako takav prijedlog dobije od nadležnih ministarstava.

Nažalost, navode da prijedlog nadležnih institucija nisu dobili te nisu mogli niti imenovati potpisnika, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.