BiH
0

Predsjedništvo BiH danas o pismu Catherine Ashton

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Predsjedništvo BiH u srijedu će održati 14. redovnu sjednicu na kojoj bi trebalo razmatrati pismo visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton upućeno članovima Predsjedništva BiH.

Kako je najavljeno bit će razmatran i Akcioni plan prijenosa aktivnosti, funkcija i odgovornosti na zemlje članice Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja kao i pokretanje inicijative za uključenje BiH u aktivnosti USPCP-a.

Na predloženom dnevnom redu je i niz prijedloga odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja nekoliko sporazuma poput Sporazuma o Centru za sigurnosnu saradnju RACVIAC, Sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Republike Azerbejdžan o saradnji u oblasti obrazovanja kao i Ugovora između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu te Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o dvojnom državljanstvu.

Bit će raspravljano i o Prijedlogu odluke o produženju mandata vojno-diplomatskom predstavniku i vojnim predstavnicima BiH u inostranstvu.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period I-VI 2011.

Članovi Predsjedništva razmatrat će i Prijedlog odluke o pomilovanju osuđenih osoba.