BiH
0

Predsjedniku Austrije uručena nagrada Isa beg Ishaković

FENA
Udruženje za zaštitu kulture i kulturne baštine "Klepsidra" iz Sarajeva organiziralo je večeras, u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dodjelu Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković" čiji je ovogodišnji laureat predsjednik Austrije Heinz Fischer.
Foto: FENA
Foto: FENA

Nagrada je uručena uz prigodan kulturni program koji je uključivao i izvođenje sefardskih pjesama te kratki historijat suživota u Sarajevu i BiH.

Prisutnim gostima među kojima su bili i predstavnici diplomatskog kora u BiH, državnih institucija, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te mnogobrojne ličnosti iz javnog života BiH, obratio se predsjednik "Klepsidre" Amel Suljović koji je podsjetio na svu raskoš Sarajeva, njegov humanizam i opredijeljenost ka zajedničkom životu.

"Ne vjerujem da u svijetu postoji grad bogat kulturološkim raznolikostima, a koje opet sve žive jedan glas", kazao je Suljović.

Ovogodišnja dodjela nagrada odvija se pod motom "Sarajevo - evropski Jeruzalem" te je, s tim u vezi, Suljović podsjetio na činjenicu da su Jevreji baš u Sarajevu našli ne samo skrovište od progona već i dom obogaćujući na taj način i sam grad.

Uz zahvalnost za dodjeljenu nagradu, Fischer je kazao da mu je ukazana velika čast i to u gradu koji ima jake veze s njegovom domovinom Austrijom.

"BiH i Austrija su duboko povezane i politički i historijski. Austrija je učinila ogroman napor da pomogne Sarajevu u njegovim najtežim trenucima, a naš interes je stabilna BiH, BiH u Evropskoj uniji", istakao je.

Podsjetio je da je austrijska razvojna agencija od 1995. uložila 465 miliona eura u razvojne projekte, obrazovanje, nauku i kulturu.

"Austrija je posebno ponosna na bh. dijasporu koja je odlično integrirana u austrijsko društvo. Ponosni smo i na studente iz BiH kojima su omogućena ista prava kao našim studentima. Naše neraskidive veze i naša suradnja će biti nastavljena. Apelujem na bh. političare da daju prednost onome što spaja ljude nad onim što ih razdvaja", zaključio je Fischer.