BiH
0

Predsjednik VSTVBiH sastao se sa ambasadorima Velike Britanije i SAD-a

Sarajevo-x.com
Branko Perić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća susreo se danas sa ambasadorom SAD-a, Douglas McElhaney-em i ambasadorom Velike Britanije Matthew Rycroft-om i razgovarao o dostignućima u reformi pravosuđa kao i o izazovima koji stoje pred ovom institucijom.

Posebno se razgovaralo o važnosti da nezavisno pravosuđe bude definisano u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Perić se zahvalio vladi Sjedinjenih država na njihovoj pomoći u projektu model sudova, u upravljanju predmetima i drugim pravosudnim reformama. Pozdravio je podršku vlade Velike Britanije koja se odnosi na izradu državne strategije pravnog sektora koja će definisati buduće prioritete u okviru tog sektora.

Predsjednik Perić je rekao:”Ljudi u BiH žele efikasno, odgovorno i nezavisno pravosuđe. Bez toga nema ni vladavine zakona u BiH.Pomak je učinjen, ali je još dug put pred nama. Mi ćemo i dalje od vlada SAD-a i Velike Britanije tražiti da nam pomažu u izgradnji pravosuđa. Njihove zemlje imaju jaku tradiciju nezavisnosti pravosuđa. Njihova podrška - politička i finansijska, je od vitalnog značaja za nas i ubuduće. Apelovao sam za podršku kako bi se nezavisnost pravosuđa osigurala u novom Ustavu”.

Ambasadori su ukazali na važna ostvarenja u reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini i govorili su o njihovoj daljoj riješenosti da podrže razvoj nezavisnog pravosuđa.