BiH
0

Predsjednik turskog parlamenta Cicek doputovao u BiH

Anadolija
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Parlamentarna delegacija Turske, na čelu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Cemilom Cicekom, doputovala je u posjetu Bosni Hercegovini, javio je novinar agencije Anadolija.

Ciceka je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović.

U okviru posjete Bosni i Hercegovini predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske, Cemil Cicek, sastat će se u utorak sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Božom Ljubićem i predsjedavajućim Doma naroda Sulejmanom Tihićem. Nakon susreta Ciceka sa Tihićem i Ljubićem, bit će održana i zajednička konferencija za novinare.

Cicek će se tokom boravka u Sarajevu sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. Šef turskog parlamenta posjetit će Muzej Alija Izetbegović i obići mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića. Cicek će nakon posjete turskim vojnicima koji u BiH služe u okviru EUFOR-a, otputovati u Ankaru.

Delegaciju Velike narodne skupštine Republike Turske u posjeti Bosni i Hercegovini činit će poslanik ispred vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz Istanbula Bilal Macit, poslanik iz Ankare Seyit Sertcelik, poslanik ispred Republikanske narodne partije (CHP) iz Kiriklarelija Turgut Dilbek i poslanik ispred Nacionalne narodne stranke (MHP) iz Ankare Zuhal Topcu.

Delegaciju turskog parlamenta čine poslanik ispred vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i potpredsjednik Odbora za parlamentarnu saradnju između Srbije i Turske Seyid Celik, član predsjedništva skupštine Turske Bilal Macit, poslanik Republikanske narodne partije (CHP) Turgut Bibek, članica Partije nacionalnog pokreta (MHP) Zuhal Topcu, te turski ambasador u Beogradu Mehmet Kemal Bozay.