BiH
0

Predsjednik SPUS-a: Niko od studenata nije tražio da im vratimo 5 KM

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Ahmed Nurković istakao je na konferenciji za medije u Sarajevu kako im niko od studenata nije tražio povrat 5 KM koje su bili obavezni uplatiti u prošloj akademskoj godini "za studentski aktivizam", a nakon što je Institucija ombudsmena dala preporuku da SPUS vrati novac studentima koji to budu tražili.

Naime, novac koji studenti uplaćuju u tu svrhu liježe na račun SPUS-a, a prema Nurkovićevim riječima na taj je način u proteklih 16 mjeseci na njihov račun uplaćeno 83.000 KM. Novac je, prema njegovim riječima, utrošen na 40-ak projekata SPUS-a.

Problem je, međutim, aktueliziran nakon što Institucija ombudsmena nije od SPUS-a dobila odgovore na pitanja koja su im postavljena u vezi sa ovim slučajem. Institucija ombudsmena je potom izdala preporuku da SPUS u roku 20 dana usaglasi svoj Statut sa Zakonom o visokom obrazovanju KS, kako bi se riješilo sporno pitanje obaveznog članstva i plaćanja participacije (članarine) SPUS-u, kao i da vrati novac uplaćen u akademskoj 2012/2013. godini studentima koji to budu tražili. UNSA-i je preporučeno da stavi van snage Odluku od 27. juna prošle godine, koja se odnosi na obavezu plaćanja novca studenata za aktivnosti SPUS-a, te da u roku od 10 dana uputi fotokopiju preporuke svim članicama UNSA-e, odnosno njihovim studentskim službama koje su obavezne da je postave na oglasne ploče i oficijelne web-stranice. Nurković, međutim, ima objašnjenje.

Napravljen propust

"Tačno je da smo mi napravili propust i nismo pravovremeno odgovorili Instituciji ombudsmena, a razlog za to je činjenica da se studenti u SPUS-u brzo smjenjuju na određenim poslovima, jer je to volonterski posao, te se nisu uspjeli snaći i dati odgovore. Isto tako, ni ja kao predsjednik nisam mogao dati odgovore, jer zbog rečene situacije, ni ja nisam mogao imati dovoljno informacija o svemu. Ipak, mi smo pripremili odgovor koji ćemo poslati Instituciji ombudsmena, a moram reći da se ovdje radi o jednoj velikoj zabuni, jer studenti uplaćuju novac za studentski aktivizam, a ne članarinu. Stoga, sve one preporuke ombudsmena da je trebalo provesti anketu ili mijenjati Statut SPUS-a ne stoje, jer se tu ne radi o članarini. Mi ćemo ta pitanja usaglasiti i razjasniti sa Institucijom ombudsmena i time riješiti ovaj slučaj", rekao je Nurković.

Naglasio je kako studenti ne postaju članovi SPUS-a uplatom 5 KM, već upisom na fakultet, te cijelu situaciju usporedio sa plaćanjem za rad biblioteke. "Studenti su pri upisu na fakultet obavezni uplatiti novac za biblioteku, ali veliki dio njih nikada ne ode po člansku kartu u biblioteci. Tako treba posmatrati i ovu situaciju, gdje studenti plaćaju 5 KM za studentski aktivizam, a ne članarinu SPUS-u. Nama zvanično niko od studenata nije tražio povrat 5 KM", kazao je Nurković te dodao da "očito nekome smetaju uspjesi SPUS-a".

Naglasio je da će prvi put u 64 godine postojanja Univerziteta u Sarajevu, studenti imati svog predstavnika u Upravnom odboru Univerziteta, kao i više od 15 posto glasova (7 od 42) na Senatu UNSA. "Studentski parlament je uložio velike napore da kroz rad komisija i izradu Statuta UNSA osigura učešće studenata u procesima odlučivanja na nivou Univerziteta i svakog fakulteta. Time je postignut veliki uspjeh, jer je sve planirano i ostvareno, i sada je uz pomoć medija i rektorata potrebno uložiti napore da se Statut implementira i da studenti budu potpuno uključeni u proces odlučivanja, rekao je on.

U projektima učestvovalo 18.000 studenata

Dodao je kako je SPUS u proteklom periodu realizirao više od 40 projekata i aktivnosti iz svih oblasti studentskog života te da je u njihovim projektima učestvovalo blizu 18.000 studenata i više od 5.000 drugih mladih osoba. Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Mekić naglasio je da je iznimno bitno da studenti budu uključeni u proces odlučivanja na Univerzitetu i da će to znatno doprinijeti radu Univerziteta.

"Studenti dobijaju nove upravljačke mehanizme kojim je Zakon o viskom obrazovanju KS i Statut UNSA omogućio učešće većeg broja studenata u radu Univerziteta i izborom studentskih predstavnika u funkciji studenta prorektora i studenata prodekana", naveo je prorektor Mekić te naglasio da je ovim mehanizmima učešća studenata data važnost Univerzitetu u Sarajevu s ciljem dostupnosti, napredovanja i završetka obrazovanja društveno deprivilegovanim grupama, što doprinosi suštinskoj demokratizaciji društva.

Na konferenciji za medije novinarima je podijeljen Finansijski izvještaj SPUS-a o kome, međutim, nije bilo riječi na samoj konferenciji, budući da je fokus stavljen na isposlovano učešće većeg broja studenata u procesima odlučivanja na Univerzitetu u Sarajevu.