Sarajevo
0

Predsjednik Slovenije sa predstavnicima akademske zajednice

FENA
Predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk susreo se danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) s predstavnicima Univerziteta u Sarajevu.

Domaćin predsjedniku Türku , njegovim saradnicima te ambasadorici Slovenije u BiH Nataši Vodušek bio je dekan FPN-a Mirko Pejanović.

Pejanović se u pozdravnom govoru osvrnuo na rad Fakulteta političkih nauka, saradnju koju ovaj fakultet ostvaruje sa srodnim fakultetima, između ostalih i s Fakultetom za družbene vede Univerze u Sloveniji.

Ukazao je na podršku koju Slovenija pruža BiH u procesu priključenja Evropskoj uniji i na korake koji su potrebni da BiH učini da bi se priključila EU, a tu su i ustavne promjene te izgradnja građanskog pluralizma.

Uime Univerziteta u Sarajevu predsjednika Slovenije pozdravio je i rektor Farik Čaklovica, koji je govorio o historijatu Univerziteta.

Predsjednik Slovenije Türk istakao je da je Republika Slovenija zainteresovana za saradnju s državama bivše Jugoslavije, tako su i veze Slovenije i BiH prijateljske, kada je riječ o ličnim vezama i kontaktima, tako i o institucionalnim i političkim vezama.

Obrazlažući zašto je od domaćina tražio da mu omoguće današnji susret na FPN-u istakao je da je neposredni povod posjeti ovom fakultetu i knjiga profesora Mirka Pejanovića "Politički razvitak BiH nakon Daytona".

Kako Türk ističe on je bio impresioniran analizama ponuđenim u knjizi prof. Pejanovića.

Predsjednik Slovenije istakao je da BiH i Slovenija imaju različite političke programe, da je pluralizam u BiH drugačiji nego u Sloveniji te da se ova dva modela ne mogu međusobno kopirati.

Kako ističe Türk, svako mora naći svoje rješenje. Naglasio je da u Sloveniji na BiH gledaju kao na evropsku državu.

U obraćanju ukazao je i na značaj intelektualnog angažmana i bogatstvo različitosti Bosne i Hercegovine, na koje treba gledati kao na vrijednosti.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i Mirko Pejanović su predsjedniku Slovenije uručili Zlatnu značku Univerziteta.