BiH
0

Predsjednik Skupštine Trebinja u akciji discipliniranja novinara

SRNA
Predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo saopštio je danas da njegova odluka da mediji ubuduće mogu da snimaju samo prvih pet minuta zasjedanja ima za cilj da se, kako kaže, obezbijedi red, mir i nesmetan rad parlamenta.

Prtilo navodi da je Poslovnikom Skupštine grada utvrđeno da je predsjednik parlamenta "dužan i odgovoran za održavanje reda, mira i formiranje radne atmosfere u skupštinskoj sali za nesmetan rad izabranih zvaničnika", te da bi "najidealnije bilo da se skupštinska zasjedanja direktno prenose u televizijskom programu".

Na taj način, ističe Prtilo, bila bi postignuta potpuna transparentnost i vjerodostojnost praćenja skupštinskih zasjedanja i izbjegnuta svaka mogućnost "neprimjerenih svjesnih ili nesvjesnih manipulacija činjenicama i ljudima".

"Za sva zainteresovana fizička i pravna lica, pa i novinare koji pismenim putem, najkasnije, 72 sata prije zasjedanja Skupštine zatraže odobrenje za prisustvo skupštinskom zasjedanju, u skladu sa Poslovnikom i kapacitetima skupštinske sale, biće izdata dozvola za prisustvo sjednicama i dodjeljeno mjesto za sjedanje", naveo je Prtilo u saopštenju.

Prtilo je dodao da je jasna i nezaobilazna činjenica da javnost i građani moraju biti blagovremeno i istinito obaviješteni o radu svih predstavnika vlasti koji su dobili njihove glasove i povjerenje, za šta se on, kako kaže, zalaže i apsolutno podržava.

On navodi da iz toga i proizilazi njegova jučerašnja odluka, kojom se "apsolutno želi postići cilj - da svi mediji budu ponuđeni javnim pozivom za akreditaciju praćenja skupštinskih zasjedanja u 2014. godini, kako bi pod istim uslovima imali mogućnost i slobodu pristupa skupštinskim zasjedanjima, informacijama, odbornicima, konferencijama za štampu, pojedinačnim izjavama".

Uoči jučerašnje sjednice parlamenta, Prtilo je saopštio da će mediji ubuduće moći da snimaju samo prvih pet minuta skupštinskog zasjedanja, a za svaki navod ili citat koji žele da prenesu "trebaće im sertifikat", ne objasnivši kakav.

Ovu odluku oštro su osudili odbornici iz opozicionih političkih partija, a pojedini odbornici iz skupštinske većine rekli su da nikada nisu imali problem sa medijima.

Udruženje novinara Republike Srpske, takođe, je ocijenilo neprihvatljivom odluku Skupštine grada Trebinje da medijima zabrani slobodno praćenje skupštinskih zasjedanja, ističući da je to protiv interesa javnosti.

"Sve institucije vlasti, u ovom slučaju Skupština grada, treba da omoguće svim medijima, odnosno novinarima da normalno rade i prate dešavanja, jer je to u interesu javnosti", rekao je predsjednik ovog udruženja Dragan Jerinić.