BiH
0

Predsjednik RS i lideri stranaka o aktuelnim reformama

Sarajevo-x.com
Rajko Kuzmanović, predsjednik Republike Srpske razgovarat će danas sa predstavnicima šest parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj o aktuelnim reformama u RS i BiH.

Predsjednik Kuzmanović je rekao kako očekuje da će na ovom sastanku biti usvojena platforma o predstojećim ustavnim promjenama u BiH. Osim toga, Kuzmanović je istakao da ustavna dogradnja treba biti zasnovana na principima Dejtonskog sporazuma te da Republika Srpska mora ostati teritorijalno i funkcionalno jedinstvena.

Milorad Dodik predsjednik SNSD-a očekuje da će stranke na današnjem sastanku imati jedinstven stav da je Dejtonski sporazum osnova za bilo koji razgovor o ustavnim promjenama, prenijela je SRNA.

Mladen Bosić predsjednik SDS-a smatra da odluka Izvršnog odbora SNSD-a da njihovi poslanici glasaju za reformu policije "baca novo svjetlo na razgovore o ustavnoj reformi".

Mladen Ivanić lider PDP-a na sastanku stavove iz nedavno usvojene platforme partije da do ustavnih promjena u BiH može doći samo uz konsenzus tri konstitutivna naroda.

Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica najavio je da će od predstavnika političkih partija zatražiti da se izjasne "da li je još u igri aprilski paket ustavnih promjena, jer on predviđa loša rješenja po RS".

Lider Socijalističke partije Petar Đokić smatra da se današnjim konsultacijama dogovor o ustavnoj reformi vraća u institucije sistema.