BiH
0

Predsjednik PES-a poslao pismo podrške Lagumdžiji i SDP-u

Klix.ba
Predsjednik Partije evropskih socijalista (PES) Sergei Stanishev poslao je predsjedniku SDP BiH Zlatku Lagumdžiji i kandidatima ove stranke na lokalnim izborima <a href="http://www.sdp.ba/dokumenti/PES%20President%20-%20Letter%20Lagumdzija%20011012.pdf">pismo</a> podrške u kojem se navodi:

"Dragi predsjedniče Lagumdžija, dragi Zlatko, U nedjelju, 7. oktobra, građani Bosne i Hercegovine izabrat će svoju novu lokalnu vlast. Ovi izbori su od suštinskog značaja za zemlju i njen narod. Zbog toga želim čvrsto podržati tebe, partiju i sve kandidate za pozicije u lokalnim organima vlasti.

Razvijene općine su, pod liderstvom SDP-a, od prošlih izbora postigle ogroman napredak i postale prepoznate po realnom i mjerljivom uspjehu na terenu. To su postigle vjerodostojnošću i ispunjavanjem obećanja koje su vaši kandidati dali ljudima tokom posljednje izborne kampanje. Kredibilitet tih općinskih vlasti, njihova blizina s ljudima i njihovim potrebama neće proći nezapaženo i siguran sam da će još više birača dati svoje puno povjerenje SDP-u na ovim izborima. Iako snažna, lokalna zastupljenost SDP-a bit će ojačana sa još većim brojem načelnika i vijećnika.

PES čvrsto stoji iza tebe Zlatko i iza Socijaldemokratske partije. Vjerujemo da je vaša opredjeljenost ključ za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Uvjeren sam da pod vodstvom SDP-a, moderne i dinamične, evropski orjentirane općine mogu poslužiti kao uzor lokalnim zajednicama u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Međutim, dopusti mi da naglasim da ovi izbori nemaju čisto lokalno dimenziju. Oni predstavljaju temelje na kojima se određuje budući smjer BiH i njen put naprijed. Pod Tvojim liderstvom, Socijaldemokratska partija je postala partija svih Bosanaca i Hercegovaca, partija za viši životni standard, za više socijalne pravde, za pravedniji rast u uspješnom evropskom multietničkom društvu u kojem su svi građani jednaki. Vi ste se borili za provođenje odgovorne ekonomske i socijalne politike unutar svojih lokalnih multietničkih zajednica. To je zato što trebamo izgraditi zemlju za sve narode Bosne i Hercegovine.

Danas se zemlja suočava sa važnim političkim, socijalnim i ekonomskim izazovima. Na sljedećim izborima narod BiH će imati priliku odabrati bolju budućnost za svoju zemlju. Samo snažnija Socijaldemokratska partija danas može zadovoljiti potrebe BiH i njenih građana.

Jasno vidim da je ovo prava šansa za Bosnu i Hercegovinu. Sada je do građana da budu odlučni i iskoriste je. 7. oktobra 2012. godine Socijaldemokratska partija će pružiti zemlji i njenim građanima priliku da izaberu jake lokalne zajednice u pogledu socijalnog razvoja, moderne ekonomije, održivog rasta i pristojnih poslova. Uspjeh Vaše partije će pokazati Bosni i Hercegovini da je posvećena naprednoj budućnosti, našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Dragi Zlatko, PES ti je zahvalan za sve tvoje napore i predanost. Evropski socijalisti i socijaldemokrati vas u potpunosti podržavaju. Uvjeren sam da će glasački listići 7. oktobra pokazati vaš uspjeh. Vi to zaslužujete, građani Bosne i Hercegovine to zaslužuju. To je razlog zašto želim poslati tebi i Socijaldemokratskoj partiji najbolje želje u završnici izborne kampanje i sreću na predstojećim izborima".