BiH
0

Predsjednik MKSJ podržao izgradnju informativnog centra u Sarajevu

FENA
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron uputio je pismo gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu u kojem mu je izrazio punu podršku na prikupljanju novčanih sredstva za uspostavljanje informativnog centra u Sarajevu fokusiranog na rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Tim povodom danas je u Sarajevu gradonačelnik Behmen održao pres-konferenciju na kojoj je istakao aktivnosti koje već posljednje četiri godine sa članovima Radne grupe provodi ka izgradnji informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu.

"Najnovija historija BiH treba biti pohranjena u ovom centru u Sarajevu da bi to doprinjelo pomirenju u miru i sukobljavanju s istinom, koja će biti uvažena od svih građana za one istine, koje se budu utvrdile i donijele odlukama MKSJ u Haagu", rekao je Behmen.

Izgradnja centra po sadašnjim procjenama trebala bi biti završena do kraja 2014. godine, a za šta će bit potrebno najmanje 3,5 miliona KM.

Naglasio je da se predsjednik Meron stavio na raspolaganje kada je u pitanju prikupljanje sredstava, što znači da je mjesto centra u Sarajevu definitivno dobijeno.

"Možda postoji mogućnost njegove policentrične disperzije u okviru BiH i to će svakome biti dostupno ukoliko tehničko-tehnološki budu opremljeni ti centri da bi mogli da prihvataju jedan ovako složen projekt", kazao je Behmen.

U pismu gradonačelniku Sarajeva Meron je istakao da ovaj projekt predstavlja važan korak u naporima BiH da sagleda naslijeđe sukoba koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije - omogućavanjem učenja, dijaloga i u konačnom pomirenja među zajednicama.

MKSJ je, navodi, imao cjelovitu ulogu u adresiranju odgovornosti onima koji su najodgovorniji za zločine počinjene tokom tih ratova - uključujući i protupravne napade na stanovnike Sarajeva.

"Presude MKSJ-a pružaju zapis o činjenicama koje su dokazane van razumne sumnje i uključuju krivično gonjenje pojedinaca sa svih strana u sukobu. U tom pogledu, rad MKSJ-a može pružiti presudnu potporu dijalogu između stanovnika BiH - Hrvata, Bošnjaka, Srba i ostalih", smatra Meron.

Naglasio je da se Grad Sarajevo pokazao kao entuzijastičan i predan predlagač uspostavljanja jednog informativnog centra i već se obavezao da će osiguratii odgovarajući prostor iz vlastitog budžeta.

S obzirom na to da je ispunjen taj temeljan preduvjet, sada je, kaže, vrijeme da nacionalne vlade, kao i nevladine i međunarodne organizacije, pruže finansijsku podršku potrebnu da bi se omogućilo da informativni centar u Sarajevu započne rad.

Meron je uvjeren da će se informativni centar u Sarajevu pokazati kao važan korak u zbližavanju zajednica koje žive u BiH, a iskreno se nada da će prijatelji BiH pozitivno odgovoriti na molbu gradonačelnika Sarajeva za pružanje finansijske podrške.

Jedan od članova Radne grupe Saša Madacki dodao je će ovaj infomativni centar imati višestruku ulogu navodeći da će imati obrazovnu funkciju, zatim arhivski aspekt, te izložbeno-muzejsku i izdavačku djelatnost.

Ljetni i jesenji kolokviji poslužit će, kaže Madacki, da se dokumenti stave na raspolaganje istraživačima, što čini istraživačku funkciju centra.

"U budućnosti će se voditi više od 10.000 procesa za zločine ili nešto što je blizu zločina u čemu će ključnu ulogu imati dokumenti u centru u Sarajevu", zaključio je Behmen.