BiH
376

Predsjednik GO SDA Bihać Sead Kadić podnio ostavku: Doživjeli smo debakl u USK

Piše: M. Ć.
Sead Kadić (Foto: Klix.ba)
Sead Kadić (Foto: Klix.ba)
Nakon što je sinoć bilo jasno da je SDA izgubila gradonačelničku poziciju u Bihaću, nešto prije toga i u Bužimu, te da nisu osvojene načelničke pozicije u općinama Cazin, Ključ i Bosanska Krupa, predsjednik GO SDA Bihać Sead Kadić podnio je ostavku na svoju funkciju, naglašavajući pritom da je "SDA doživjela debakl na Unsko-sanskom kantonu".

Nakon podnošenja ostavke kontaktirali smo Kadića koji nam je kazao da "nema šta pojasniti".

"Kada gubite gradonačelničku poziciju u gradu, nemate druge opcije nego se povući i dati ostavku. I to je najmanje što mogu uraditi. Mada je stranka osvojila najviše mandata u Gradskom vijeću, izgubili smo mjesto gradonačelnika. Kao čovjek koji je pobjeđivao dva puta ne vidim se više na toj poziciji i naravno da ću podnijeti ostavku", kaže Kadić za Klix.ba.

On dodaje da je SDA, osim u Bihaću, doživjela potpuni fijasko i u drugim krajiškim gradovima.

"Jasno da smo doživjeli debakl. Izgubili smo načelnike u Bihaću i Bužimu, nismo uspjeli dobiti ni načelnika u Cazinu. Ostao je samo načelnik u Sanskom Mostu, gdje je opet izašao najmanji broj građana na izbore. Ali opet, ne želim umanjivati pobjedu u Sanskom Mostu i čestitam novom načelniku", ističe naš sagovornik.

Kao razloge "debakla" Kadić navodi "potpuno pogrešnu procjenu kantonalnog rukovodstva stranke i načina vođenja stranke u proteklom periodu".

"Tri mjeseca prije izbora smjenjivati vladu u kojoj je bila A-SDA, što je oduzelo šansu Bihaću, Bosanskoj Krupi i Ključu da u dogovoru sa A-SDA dobije ili zadrži načelnike u tim općinama, bila je katastrofalna odluka kantonalnog odbora. S druge strane, ući u partnerske odnose sa Fikretom Abdićem pa i SDP-om koji je zadržao broj načelnika na kantonu, odnosno u Bosanskoj Krupi i Ključu, također je bila katastrofalna odluka. Znači, oni su ušli u vlast i time de facto omogućili da Bihać, Ključ i Bosanska Krupa ovakvom kantonalnom politikom ne dobiju načelnike. Svakako, utjecaja je imalo i hapšenje gradonačelnika Bihaća, ali je definitivno najveći utjecaj imala politika kantonalnog odbora", pojašnjava Kadić.

Podsjećamo, od osam gradova Unsko-sanskog kantona koalicija SDA-SBB je uspjela ostvariti pobjedu samo u Sanskom Mostu za načelnika. Tačnije, u Krajini je koalicija najlošije prošla u odnosu na cijelu državu. U Bihaću je pobijedio kandidat Građanskog saveza, u Cazinu kandidat A-SDA, u Bužimu i Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat, u Bosanskoj Krupi i Ključu kandidat SDP-a te u Velikoj Kladuši kandidat Laburističke stranke.

Da li će se ovakav razvoj situacije odraziti i na funkcionisanje kantonalne vlasti u USK, gdje skupštinsku većinu čine SDA, SBB, SDP, DF i Laburistička stranka, vjerovatno ćemo brzo saznati.