BiH
4

Predsjednik Fischer potvrdio dolazak na dodjelu nagrade "Isa beg Ishaković".

Klix.ba
Predsjednik Savezne Republike Austrije, Dr Heinz Fischer, jedan od najcjenjenijih evropskih lidera današnjice, potvrdio je svoj dolazak na dodjelu nagrade “Isa beg Ishaković”.

To je za Klix.ba potvrdio prof. Amel Suljović, predsjednik Društva za zaštitu kulture i kulturne baštine “Klepsidra” iz Sarajeva, koje je i utemeljilo nagradu “Isa beg Ishaković”, kao dostojan hommage osnivaču gradova Novog Pazara (Yeni Pazar) i Sarajeva, Isa begu Ishakoviću. Ove godine dodjeljuje se pod devizom: Sarajevo, evropski Jerusalem.

"Predsjednik Fischer i austrijski narod su istinski prijatelji Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Ovo je velika, značajna posjeta, jer je riječ o kulturi koja je trajno utkana u našu historiju", kaže prof. Suljović.

Prof. David Kamhi, ispred Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrade "Isa beg Ishaković" ističe kako na planu međunarodne afirmacije nagrade koja nosi ime osnivača Sarajeva, postoje, prevashodno, objektivni razlozi, a to je istaći svu raskoš naše kulture koja je gotovo jedinstvena i koja je nastala iz sučeljavanja različitosti koje su činile naše društvo, oduvijek.

"Gradovi ne služe samo za stanovanje, oni su prije svega kulturna i civilizacijska svjedočanstva jednog podneblja. Nakon toliko vremena, Sarajevo je na sreću, i dalje, jedno kulturno i civilizacijsko svjedočanstvo o suživotu različitih i drugačijih. To su fundamenti na kojima počiva nagrada „Isa beg Ishaković", i po tome je zasigurno jedinstvena u Evropi“, zaključuje prof. Kamhi.