Razgovori na Brijunima
0

Predsjednici za nove ceste, pruge i granične prelaze

Sarajevo-x.com
Na neformalnom trilateralnom sastanku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije održanom na Brijunima, 18. jula 2011. godine, predsjednici su razgovarali o brojnim temamam.

Bilo je riječi o nastavku procesa pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja između tri države, o uzajamnoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći u procesu integracije u Evropsku uniju, te o potrebi zajedničkog definisanja regionalne mreže infrastrukturnih sistema i njihovog kandidovanja, kao regionalnih projekata za fondove EU.

Predsjednici su odlučni da nastave politiku pomirenja i rješavanja preostalih brojnih otvorenih pitanja (pitanje nestalih, sukcesija, imovinsko-pravna pitanja, granice i drugo) koja su nastala kao posljedica raspada bivše zajedničke države.

Podržavaju napore svojih vlada da uspostave saradnju, te da pregovorima, u duhu dobrosusjedskih odnosa, rješavaju probleme. Posebno su razgovarali o saradnji u području sigurnosti i pravosuđa, podržavajući sve dosadašnje dogovore resornih ministarstava i tužilaštava, posebno sporazume o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, ugovore o izručenju, kao i sve bolju saradnju policija i advokata u predistražnim postupcima.

Predsjednici pozivaju nadležna državna tijela u svojim zemljama da nastave s postignutom dinamikom dogovora i saradnje, te stvore zakonske uslove za cjelovito rješavanje svih pravosudnih pitanja u uzajamnom povjerenju i saradnji. Posebno je istaknuta važnost saradnje na pitanjima progona organizovanog kriminala i odgovornih za ratne zločine, pridržavanjem osnovnih načela međunarodnog prava.

Predsjednici su ponovili snažnu podršku procesu povratka izbjeglica i interno raseljenih, kao i održavanju Međunarodne donatorske konferencije koja bi pomogla rješavanje problema stambenog zbrinjavanja izbjeglih.

Predsjednici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije su se posebno osvrnuli i na budućnost zemalja regije kao punopravnih članica Evropske unije. Završetak pristupnih pregovora Republike Hrvatske dokaz je kredibiliteta i vitalnosti politike proširenja, te snažan signal zemljama u regiji da nastave reforme i prilagodbu standardima Evropske unije. Kao buduća punopravna članica, ali i kao najbliža susjedna država, Republika Hrvatska spremna je Bosni i Hercegovini i Srbiji pružiti svu političku i tehničku pomoć i podršku u procesu pregovora i integracija u Uniju. Princip solidarnosti i uzajamne podrške jest osnovni princip na kojem tri zemlje žele graditi zajedničku evropsku budućnost.

Predsjednici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije razgovarali su i o podsticanju razvoja nužne infrastrukture u regiji, kao temeljnog preduslova daljeg razvoja privrednih odnosa i rasta privrede općenito. Predsjednici su se usaglasili da je potreban zajednički institucionalni fokus na razvoj infrastrukture, te zato pozivaju svoje vlade da imenuju stalno međudržavno vijeće sa zadaćom harmonizovanja aktivnosti tri države u području izgradnje infrastrukture.

Predsjednici, u području transporta, predlažu svojim vladama planiranje regionalne mreže autocesta, brzih cesta, željezničkih pruga, logističkih centara i razvoja luka na Jadranskom moru i rijekama Savi i Dunavu. Predsjednici očekuju da bi ovakva inicijativa doprinijela razvoju dobrosusjedstva u regiji, definisanju transportne i politike u zajedničkim interesima, rješavanju transportne izolovanosti prostora regije i jadranskih luka, kao i ukupnom rastu konkurentnosti svih zemalja regije.

Radi neometanog i ubrzanog protoka ljudi i robe, predsjednici su predložili da se razmotri mogućnost osiguravanja većeg broja graničnih prijelaza, kako međusobno, tako i prema zemljama EU.

Predsjednici su dogovorili nastavak neformalnih i formalnih susreta ove trilaterale, kako bi dali dodatni podsticaj i pružili potpunu podršku daljoj saradnji Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije.