SDP
0

"Predsjednica CIK-a nastavlja djelovati kao produžena ruka HDZ-ova"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Promptna najava predsjednice Centralne izborne komisije, Irene Hadžiabdić, da će u ponedjeljak sazvati vanrednu sjednicu CIK-a, isti dan kada su predsjednik HDZ-a i bivša predsjednica Federacije BiH, Dragan Čović i Borjana Krišto, zatražili tu sjednicu, samo je još jednom potvrdilo sramotnu ulogu dijela članova CIK-a u višemjesečnim neustavnim i nezakonitim blokadama koje su sprovođene od strane rušitelja ustavno-pravnog poretka u FBiH, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji BiH.

"Nažalost, nakon konačnog izbora zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH čime su se stvorile pretpostavke da Federacija nakon 31. marta može normalno funkcionisati, a nakon četiri mjeseca koliko traju pokušaji rušenja ustavno-pravnog poretka u FBiH, dva HDZ-a nisu odustali od politike prijetnji, ucjena, pokušaja blokada i protuustavnog djelovanja. Centralna izborna komisija predvođena predsjednicom od 3. decembra, kada je istekao zakonski rok za izbor delegata u kantonalnim skupštinama i konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, u potpunosti se stavila u službu HDZ-ovih blokada konstituisanja vlasti", navodi se u saopštenju za javnost.

"Njihov stav, kojim su smatrali nedopustivim blokiranje izbora delegata, ali s druge strane ni po koju cijenu nisu željeli podijeliti certifikate onima koji su izabrani, omogućio je potpunu i višemjesečnu političku blokadu, jer se po tom principu nikada više u Federaciji ne bi mogla formirati vlast jer će uvijek neki nezadovoljni kanton moći blokirati izbor delegata i formiranje vlasti dok mu se ne ispune sve njegove želje", istaknuto je.

 Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, uprkos činjenici koja je očita prema medijskim istupima pojedinih članova CIK-a, izražava uvjerenje i očekuje da će kod većine članova ovog organa preovladati razum, da će se konačno suprotstaviti i prekinuti političku vezu koja evidentno postoji između dijela članova CIK-a i pojedinih stranačkih centrala. Konačno bi članovi CIK-a trebali prestati sa falsifikovanjem rezultata izbora i izborne volje građana, a početi raditi posao za koji ih isti ti građani jako dobro plaćaju, navode iz SDP-a.