Prvi šef države u posjeti novom papi
0

Predsjednica Argentine tražila od pape da intervenira u falklandskom sporu

FENA
Argentinska predsjednica i papa Franjo (Foto: AFP)
Argentinska predsjednica i papa Franjo (Foto: AFP)
Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner izjavila je u ponedjeljak da je zatražila od pape Franje da intervenira u falklandskom sporu između njene zemlje i Velike Britanije.

Tokom posjete Vatikanu, Fernandez je izjavila da je zatražila od pape da promovira dijalog između dvije strane, prenosi BBC. Argentinski papa Franjo izabran je u prošloj sedmici, a misa na kojoj će biti zvanično inaugurisan bit će održana u utorak.

On je ranije izjavljivao da Falklandski otoci, britanska prekomorska teritorija, pripadaju Argentini.

Prije nego što je kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran za Papu, 76-godišnji nadbiskup Buenos Airesa, imao je napete odnose s Fernandez, njenim pokojnim suprugom i prethodnikom na položaju predsjednika države, Nestorom Kirchnerom.

"Zatražila sam njegovu intervenciju kako bismo izbjegli probleme koji bi mogli nastati iz militarizacije Velike Britanije na južnom Atlantiku", izjavila je Fernandez novinarima, nakon sastanka s papom koji je trajao između 15 i 20 minuta.

"Mi želimo dijalog i to je razlog zašto smo tražili od pape da intervenira kako bi dijalog bio što uspješniji", kazala je ona. Dopisnik BBC-ja iz Rima Alan Jonston javlja da se još uvijek ne zna kako će papa odgovoriti na njen apel.

Na referendumu održanom prije sedmicu dana, stanovnici Falklandskih ostrva velikom većinom su glasali da ostanu britanska prekomorska teritorija.

Na misi održanoj prošle godine, sadašnji papa je poručio argentinskim veteranima Falklandskog rata: "Došli smo ovdje da se molimo za one koji su pali, sinove domovine koji su branili naše majke, domovinu i pokušali vratiti on što nam pripada".

Britanski premijer David Cameron izjavio je prošle sedmice da se "uz uvažavanje" ne slaže sa stavom koji je u prošlosti iznosio papa Franjo da je Velika Britanija "uzurpirala" Falklandska ostrva.

Argentinska predsjednica prvi je šef države koga je primio novi papa. Nakon što su se poljubili, Kirchner je izjavila: "Nikada me u životu nije poljubio Papa!"

Fernadez je oprezno pozdravila izbor novog pape. Njih dvoje su se sukobljavali u prošlosti, posebno oko socijalnih reformi koje su provodili ona i njen pokojni suprug uprkos protivljenju Crkve.

Kada je ondašnji kardinal Bergoglio tvrdio da je usvajanje djece u istospolnim brakovima diskriminacija nad djecom, Kirchener je izjavila da je njegov ton "vratio Argentinu u vrijeme srednjeg vijeka i inkvizicije".

Prošle je godine kardinal izjavio da je Argentina iskompronitirana demagoškom retorikom, totalitarizmom, korupcijom i pokušajima da se osigura neograničena vlast, prenosi novinska agencija Associated Press.