BiH
0

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH primio ambasadora Ukrajine

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu nerezidentnog ambasadora Ukrajine Markijana Lubkivskog, koji iz Zagreba pokriva BiH.

Sagovornici su konstatovali da su politički odnosi između BiH i Ukrajine dobri i bez otvorenih pitanja. Špirić i Lubkivski su saglasni da je potrebno što prije da Ukrajina otvori svoju ambasadu u Sarajevu, kao i Bosna i Hercegovina u Kijevu. Istaknuta je potreba realizacije posjeta na visokom političkom nivou.

Predsjedavajući Špirić je izrazio potrebu intenziviranja odnosa na ekonomskom planu, posebno trgovinske razmjene kako bi se ispravio sadašnji debalans na štetu BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je istakao da je neophodno završiti usaglašavanje sporazuma o saradnji u oblasti prosvjete i nauke, o stvaranju međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, o morskoj trgovačkoj plovidbi, o saradnji u oblasti željezničkog saobraćaja, o vazdušnom transportu, o readmisiji, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i nizu drugih dokumenata s ciljem ugovornog regulisanja međusobnih odnosa.

Predsjedavajući Špirić je zahvalio za učešće Ukrajine u sastavu mirovnih snaga u BiH. Od 1992. do 1997. godine u sastavu mirovnih snaga poginulo je 17 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga. Podržao je želju ukrajinske strane da se u Sarajevu iznađe lokacija za postavljanje spomen obilježja poginulim ukrajinskim vojnicima. (kraj)